Yeesi edistää nuorten mielenterveyttä nuorten omia voimavaroja vahvistamalla.

Lue lisää meistä.

Aloituskuva

It's a good day -toimintamalli Yeesille

Nelli 3.10.2017

Jokaisessa päivässä on jotain hyvää. Se voi olla takana olevat hyvät yöunet, juuri sopivasti saapuva bussi aamulla tai täydellinen sää polkea päivän menoille. Tänään on kuitenkin hyvä päivä, koska vihdoin teille ja maailmalle esitellemme sosiaalialan (AMK) opinnäytetyönä luodun It’s a good day -toimintamallin! It’s a good day -toimintamallissa edistetään nuorten mielenterveyttä toiminnallisin keinoin. Toimintamalli tehtiin Yeesille ja se pilotoitiin kolmella työpajalla Kontulan Toimintakeskus Luupin nuorisotalolla, 13-17-vuotiaiden nuorten kanssa viime keväänä.

Toimintamallin tavoitteena on edistää nuorten mielenterveyttä, saada aikaan hyvää mieltä sekä levittää tietoa mielenterveyden positiivisista puolista käyttäen toiminnallisuutta menetelmänä. Matala kynnys osallistumiselle ja nuorten aito kohtaaminen olivat myös toimintamallille tärkeitä tavoitteita. Työpajoissa käsittelimme mielenterveyden edistämisen teemoina itsestä huolehtimisen yhteyttä mielenterveyteen, nuorten elämänhallinta- ja arkitaitoja sekä voimavaroja. Työpajoissa yhdessä tekeminen oli nuorille näkyvää toimintaa, jonka kautta herätimme keskustelua mielenterveyden edistämisen teemoista.

It's a good hair day

It’s a good hair day -työpajaan saimme paikalle ammattikampaajan tekemään nuorille pikakampauksia. Nuoret innostuivat tästä mahdollisuudesta kovasti ja jonottivat kampaajan tuoliin pääsyä, jonka aikana annoimme heille tehtäväksi laittaa itsestä huolehtimiseen liittyviä asioita, kuten ystävät, liikunta, harrastukset ym, tärkeysjärjestykseen. Tehtävässä ei tietenkään ollut oikeita tai vääriä vastauksia, eikä tehtävä ollut helppo. Sen pohjalta kävimme monia keskusteluja nuorten kanssa, kuinka hyvinvointiimme liittyvien asioiden tärkeysjärjestys näkyy arjessa ja minkä takia oma tärkeysjärjestys on sellainen kuin on.

It's a good day to eat burgers

Its’s a good day to eat burgers -työpajoissa kokkasimme nimensä mukaisesti burgereita ja kuppikakkuja! Tiesimme jo etukäteen, että ruoanlaitto oli erityisesti Luupin nuorten mieleen, ja yllätyimme silti, kuinka kova tunku tähän työpajaan oli! Ruoanlaiton sivussa nuorten saivat suorittaa laatimamme Nettiradan, jossa tehtävänä oli etsiä ohjeiden avualla netistä mieluinen ja maksuton kesäharrastus sekä vastauksia mielenterveysaiheisiin kysymyksiin. Ruoanlaiton ja varsinkin sen tulosten nauttimisen yhteydessä keskustelimme nuorten kanssa heidän arjestaan ja arkitaidoistaan.

It’s a good day to some painting

It’s a good day to some painting -työpajoissa maalasimme nuorten kanssa voimavaroja partavaahdolla. Kyllä, luit oikein! Partavaahdosta, yleisliimasta ja esimerkiksi elintarvikeväriestä saa ihanaa maalattavaa vaahtoa, joka on täydellinen abstraktien asioiden maalaamiseen! Alkuun kysyimme nuorilta, mitä he nimeävät omiksi voimavaroikseen ja mitä kaikkea ne voivat olla. Tämän jälkeen partavaahdolla syntyi mitä ihanampia teoksia mm. ystävistä, perheestä ja positiivisesta elämänasenteesta! Työpajassa kuuntelimme voimabiisilistaa, jonka kasasimme työpajan aikana nuorten omista voimabiiseistä. Nuoret myös kehuivat toisiaan käyttäen Yeesin kehukuponkeja.

It’s a good day -toimintamallin pilotointi sujui onnistuneesti. Saamamme palautteen mukaan Yeesi ja Luupin työntekijät sekä nuoret olivat tyytyväisiä kokonaisuuteen. Meille opinnäytetyöntekijöille jäi erityisesti mieleen hienot kohtaamiset ja avoimet keskustelut nuorten kanssa sekä hyvä mieli, jota onnistuimme luomaan nuorten arkipäivään.

Haluaisitko sinä lähteä edistämään nuorten mielenterveyttä käyttäen It’s a good day -toimintamallia?

Jotta kokisit toimintamallin toteuttamiselle mahdollisimman matalan kynnyksen, teimme toimintamallista Oppaan, josta saat vinkkejä ja neuvoja työpajan suunnitteluun ja toetutukseen. Älä stressaa, vaikka et vielä tietäisi missä, miten ja milloin, sillä Yeesin poppoo auttaa ja tukee sinua. Tärkeintä on, että toteutat toimintamallia hyvällä mielellä ja omien voimavarojesi mukaan, muistaen että vähän on aina parempi kuin ei ollenkaan tai aivan liikaa. Eli jäljellä on oikeastaan vain yksi kysymys: It’s a good day for what?

Have a good day!

Nelli, Heidi ja Milla, Syksyllä 2017 valmistuvat sosionomit (AMK)

Lataa opas It's a good day -toimintamallin toteuttamiseen!

Opinnäytetyö: It's a good day -toimintamallin pilotointi Yeesi ry:lle : Nuorten mielenterveyden edistäminen toiminnallisin keinoin