Kuva sisältää erilaisia kyniä purkissa.

Yeesiläisen pikaopas

Yeesiläisen pikaopas kertoo sinulle tärkeimmät seikat Yeesin vapaaehtoisena toimimisesta.

Yeesimäinen vapaaehtoistoiminta tarjoaa kaikille 13 – 29-vuotiaille nuorille keinoja ja mahdollisuuksia edistää omaa ja toisten mielenterveyttä. Yeesissä pääsee toteuttamaan itseään ja ideoitaan kannustavassa ilmapiirissä. Toiminnan tärkeimpänä tavoitteena on mielenterveyden vahvistuminen.

Yeesin vapaaehtoistoiminta ei sisällä perehdytyskoulutuksia, vaan jokaiseen hommaan saa tarvittavat ohjeet. Parhaiten pääset mukaan olemalla kuulolla tulevasta toiminnasta ja ilmoittautumalla mukaan sinua kiinnostaviin ja aikatauluihin sopiviin juttuihin.

Vapaaehtoistoiminnassa oppii samalla kun tekee! Järjestämme vapaaehtoisille lisäksi säännöllisesti koulutuksia mielenterveyden vahvistamiseen liittyen ja vapaaehtoisten tapahtuman keväisin syksyisin.

Niistä saat tietoa Facebookissa, uutiskirjeestä tai Yeesin verkkosivujen kautta.

Viestintä

Yeesin työntekijät:

  • Vapaaehtoistoimintaa koordinoi Yeesin Enni(Coordinator of Positive Action), eli voit olla yhteydessä kaikkeen vapaaehtoistoimintaan liittyvässä. enni(a)yeesi.fi, 050 576 8474, FB: Yeesin Enni
  • Oppilaitos- ja tapahtumavierailuihin liittyen ota yhteyttä Yeesin Vilmaan (Coordinator of Creative Relations). vilma(a)yeesi.fi, 050 560 5227, FB: Yeesin Vilma
  • Yeesin harrastustoimintaa, eli graffitipajoja ja sirkusta koordinoi Yeesin Sara (Coordinator of Hilarious Hobbies). sara(a)yeesi.fi, 0504071874, FB: Yeesin Sara

 

  • Yeesin viestinnän kehittämisestä ja yhteistyöstä nuorisoalan Vahvistamo-osaamiskeskuksessa vastaa Yeesin Emilia (Coordinator of Communication and Involvement). emilia(a)yeesi.fi, 0503040774, FB: Yeesin Emilia
  • Hallintoon, sopimuksiin ja rahan käyttöön liittyvissä asioissa voit ottaa yhteyttä Yeesin Heikkiin (Master of the Big Picture). heikki(a)yeesi.fi, 050 573 5380, FB: Yeesin Heikki

Somessa meitä kannattaa seurata heti alusta alkaen Facebookissa, Instagramissa, Twitterissä ja Snapchatissa: @yeesaamaan. Näin pysyt parhaiten ajan tasalla Yeesin toiminnasta!

Yeesi-tiimi on Facebookryhmä Yeesin vapaaehtoisille, jossa ilmoitellaan ajankohtaisista vapaaehtoishommista ja siellä saa myös vapaasti heitellä ideoita ilmoille. Yeesin Annika lisää uudet vapaaehtoiset sinne.

Yeesi-posti on kuukausittain ilmestyvä uutiskirjeemme ajankohtaisista asioista, joka ilmestyy vapaaehtoisillemme, yhteistyökumppaneille ja toiminnasta kiinnostuneille.

Menovinkit-sivulta löytyy tulevat tapahtumat, koulutukset ja muut tarjolla olevat vapaaehtoistehtävät.

Laita viestiä! Yeesin Annika lähestyy myös henkilökohtaisin viestein ajankohtaisista asioista. Aina saa myös laittaa tänne suuntaan viestiä ja kysellä tulevista jutuista tai kertoa omia ideoita. Aktiivisuus kannattaa!

Yeesimäisyys

Yeesin toiminnan keskeinen viesti on, että mielenterveys on elämäntaitoa, resurssi ja voimavara. Kaikilla on mielenterveys ja se on osa kokonaisvaltaista terveyttä. Yeesin toiminnan tavoite on edistää nuorten mielenterveyttä positiivisella otteella. Toiminnallamme puramme mielenterveyteen liittyvää stigmaa eli häpeäleimaa sekä vahvistamme nuorten mielenterveystaitoja.

Mielenterveystaidot ovat työkaluja, joiden avulla jokainen voi vahvistaa voimavarojaan ja mielenterveyttään. Eri elämäntilanteet käyttävät eri määrän voimavaroja, joten niiden kerryttäminen on tärkeää. Mielenterveystaitoja ovat esimerkiksi tunne- ja vuorovaikutustaidot sekä itsetuntemukseen, arjen rytmiin, turvataitoihin ja selviytymiseen sekä stressin hallintaan ja palautumiseen liittyvät taidot.

Yeesin toiminnan arvot ovat Nuorilta nuorille, Matala kynnys ja joustavuus, Positiivisuus, Ajankohtaisuus sekä Kehitysmyönteisyys.

Yeesin edustajana verkossa ja livenä: Erilaisissa vapaaehtoistehtävissä yeesiläiset toimivat Yeesin keulakuvina ja edustavat Yeesiä arvojemme sekä toimintaperiaatteiden mukaisesti.

Muistathan siis seuraavat asiat toimiessasi Yeesin vapaaehtoisena:

  • Toimi aina arvostavasti ja toiset ihmiset huomioiden
  • Esiinny iloisesti, kannustavasti ja rennosti
  • Muista mielenterveyden vahvistaminen tärkeimpänä tavoitteena. Puhumme mielenterveydestä avoimesti välttäen leimaavaa tai lokeroivaa puhetta. Yeesin toiminta ei ole tuki-, kriisi- tai vertaistukitoimintaa
  • Noudatathan Yeesin työntekijältä saamiasi ohjeita
  • Hankalissa tai epäselvissä tilanteissa ota aina yhteys Yeesin työntekijään

Käytännön juttuja

Muista ilmoittaa! Ilmoittautumisesi yeesiläiseksi tapahtumaan, tempaukseen tai muuhun hommaan on sitova. Jos sairastut tai sulle tulee muu yllättävä este, peru osallistumisesi mahdollisimman pian, jotta meillä on aikaa etsiä tilallesi toinen, kiitos!

Luottamuksellisuus: Mikäli vapaaehtoisduuniasi varten sinulle luovutetaan tunnuksia, salasanoja tai muuta salassa pidettävää tietoa, niin käytäthän niitä varoen. Olemme antaneet ne sinulle luottamuksellisesti ja toiveemme on, että käytät niitä vain vapaaehtoistoiminnassasi.

Todistus vapaaehtoistoiminnasta: Voit pyytää tekemästäsi vapaaehtoistoiminnasta todistuksen, jota voi hyödyntää hakiessasi työtä, opiskelupaikkaa tai hyväksilukuja. Ota yhteys Yeesin Enniin!

Yeesiläisen jokainen teko on arvokas ja jokaisella teolla on suuri merkitys, olipa se sitten somessa meidän seuraaminen tai tapahtumaan osallistuminen. Vapaaehtoistoimintaa voit tehdä silloin, kun sinulle itselle parhaiten sopii. Velvoitteita ei ole, mutta aina saa auttaa.

Kiitos, että olet mukana Yeesiläisenä!