42987750_2110819505913156_8307582784830963712_n

Unelmien työpäivään kuuluu vapaa-aika ilman työtä

Pinja 5.10.2018

Unelmien työpäivää vietetään toista kertaa tänään 5.10. Päivän tarkoituksena on edistää työhyvinvointia. Järjestävän tahon mukaan "Pahoinvointi työssä maksaa tänä päivänä yli 40 miljardia euroa vuodessa". Mistä tämä pahoinvointi johtuu ja miten voimme puuttua siihen?

Työelämä on kiireistä, stressaavaa, keskittymistä häiritseviä tekijöitä on paljon ja kilpailu on kovaa. Työpöydällä kulloinkin olevat ajankohtaiset asiat eivät ole meidän valittavissa, vaan eri pikaviestipalveluiden kautta saapuvat viestit pakottavat meidän olemaan hereillä ja saavutettavissa koko ajan. Milloin sinä olet ollut esimerkiksi palaverissa ilman, että olisit vilkuillut välillä puhelimeen tulleita viestejä tai sähköpostin inbox-kansiota?

Pahoinvoinnin syynä tai vikana ei ole kuitenkaan ainoastaan teknologia tai ulkoiset asiat, vaan me ihmiset itse. Me olemme antaneet toisten ihmisten ja teknologian ottaa valtaa siitä, kuka päättää, miten työpäivän kulku muovautuu ja kuinka usein flow-tila keskeytetään työpäivän aikana. Väitän, että yksi syy työpahoinvoinnille on se, että esimerkiksi avokonttorissa flow-tilassa työskentely on lähes mahdotonta.

Usein informaatiotulva ja sadat notifikaatiot eivät rajoitu vain toimistossa vietettävään aikaan, vaan häiriötekijät seuraavat kännykän ja läppärin mukana myös kotiin.

Valmistuttuani korkeakoulusta 1,5 vuotta sitten ja siirtyessäni työelämään, jouduin opettelemaan uuden taidon: taidon jättää työasiat työpaikalle. Tämä oli alkuun todella haastavaa ja kamppailin kuukausia vapaa-ajalla mieleen tulevia työasioita vastaan. Tilannetta ei helpottanut se, että puhelimeeni pingahteli eri sovellusten notifikaatioita ja sähköpostiviestejä. Lopulta sain tilanteen kuriin poistamalla sähköposti- ja työhön liittyvät pikaviestisovellukset puhelimestani kokonaan. Vapaa-ajalleni laskeutui tällä samalla hetkellä rauha. Uskallan jopa myöntää, että olo oli keveä, kun tiesi, ettei kukaan saisi minua kiinni muuten kuin soittamalla, jos todellinen hätä yllättäisi ja minun työpanostani tarvittaisiin ennen seuraavaa työpäivääni. Maailma jatkaisi pyörimistään vaikka minä en olisi saavutettavissa.

Itse olen kokemuksen kautta huomannut sen, että jaksan ja voin töissä parhaiten silloin, kun voin unohtaa työajan päättyessä työasiat ja siirtyä täysin vapaalle seuraavaan työpäivään asti. Mielekkäät harrastukset, oleskelu perheen ja ystävien kanssa, luonnossa liikkuminen ja ihan vain sohvalla köllöttely irtaannuttavat töistä, antavat mielen mahdollisuuden rauhoittua ja aivojen levätä. Parhaimmillaan tavallinen viikonloppu on tuntunut monien viikkojen lomalta, kun olen päästänyt töistä irti ja virkistynyt parin päivän aikana.

Kehoitankin näin viikon päätteeksi ja unelmien työpäivän kunniaksi sulkemaan tietokoneen kokonaan ja laittamaan työpuhelimen jäähylle viikonlopuksi. Lähde ulos luontoon, nauti kiireettömyydestä ja rauhasta. Pidetään huolta, että pysymme työkuntoisina!