Yeesi edistää nuorten mielenterveyttä nuorten omia voimavaroja vahvistamalla.

Lue lisää meistä.

Kolme eläinasuun pukeutunutta nuorta ovat kädet toistensa hartioilla.

1000 FB-kaveria, mutta silti yksinäinen

Heikki 29.6.2017

Bling. Jälleen Facabook ilmoittaa, että olen saanut uuden kaveripyynnön. Instagramissakin vanha koulukaveri rupesi seuraamaan. Sosiaalinen media mahdollistaa, että voin nykyään olla yhteydessä ystäviini joka päivä, vaikka he eläisivät missä päin maailmaa tahansa. Sosiaalinen media helpottaa ihmisten välistä yhteydenpitoa ja sen avulla voi luoda myös uusia ystävyyssuhteita yli oman asuinalueen.

Luulisi siis, että sosiaalinen media helpottaa ihmisten kokemaa yksinäisyyttä. Parhaimmillaan uusi teknologia mahdollistaa yhä laajemman kanssakäymisen ja merkityksellisten yhteisöjen muodostumisen. Monelle verkko tarjoaa uusia kaverisuhteita ja mahdollisuuden harjoitella vuorovaikutustaitoja turvallisessa ympäristössä.

Sosiaalinen media voi kuitenkin myös lisätä yksinäisyyden tunnetta

Tapasin jokin aika sitten ystävääni, jota en ollut nähnyt pitkän aikaan. Huomasin tietäväni yllättävän paljon hänen kuulumisistaan. Olin nimittäin seurannut häntä somessa koko sen ajan, kun olimme olleet eri teillä. Huomaan, että yhä harvemmin tulee kysyttyä mitä kavereille oikeasti kuuluu. Tuntuu, että saan kaiken tarvittavan tiedon kavereiden kuulumisista somen välityksellä. Tämä ei kuitenkaan ole totta.

Sosiaalisessa mediassa jaetaan usein vain ne hyvät asiat. Vaikeammat teemat piiloutuvat silotellun kuoren taakse. Yksinäisyys on yksi teema, josta näkee harvemmin päivitettävän sosiaaliseen mediaan. Pupulandia -blogia pitävä Jenni Rotonen kirjoitti yksinäisyydestä jokin aika sitten. Moni yllättyi, että hän kokee yksinäisyyttä. Nyt kun mietin, niin minunkin on vaikea sanoa, ketkä kavereistani Facebookissa ovat yksinäisiä.

Jokainen ihminen voi kokea lyhyempiä tai pitempiä aikoja yksinäisyyttä. Yksinäisyys voi olla sosiaalista, jolloin syy yksinäisyyteen syntyy merkityksellisten ihmissuhteiden puutteena. Emotionaalinen yksinäisyys vuorostaan on tunnetasolla olevasta yksinäisyydestä, jolloin ihmisellä voi olla paljon ihmissuhteita ja 1000 kaveria FB:ssa, mutta ne eivät tyydytä sosiaalisia tarpeita.

Viisi vinkkiä miten yksinäisyyttä voidaan sitten vähentää:

  • Muista kysyä Mitä kuuluu? (WhatsApp, Snapchat, Messenger, soittamalla tai livenä)
  • Järjestä matalankynnyksen piknik tai lautapeli-ilta, johon kutsut laajasti FB-kavereita
  • Kokeile uutta ja kiinnostavaa harrastusta
  • Aloita vapaaehtoistoiminta (esim. Yeesillä)
  • Kerro avoimesti yksinäisyydestä kaverille, läheiselle tai ammattilaiselle

Veikkaus pyysi Yeesiä keskustelemaan nykyajan yksinäisyydestä ja alla vielä video mun haastattelusta.

Oikein mukavaa kesää ja muistetaan välittää toisistamme!

 

-Yeesin Heikki