Yeesi edistää nuorten mielenterveyttä nuorten omia voimavaroja vahvistamalla.

Lue lisää meistä.

kokko

5 stressin selätyskeinoa

Liisa 7.7.2017

Joulukuun 2. päivä, tein aamulla päätöksen, joka oli kaikkien läheisteni ennakko-oletuksien ja toiveiden vastainen. Lopetin työharjoitteluni terveydenhuollon yksikössä, menin aamu kuudeksi uimahalliin ja uin pitkään. Annoin kylmän veden selvittää ajatuksiani, ennenkö kokosin sopivat sanat mieleeni, jotka lähettäisin työpaikalleni. ”Jään sairauslomalle, en tule enää ennen joulua harjoitteluun.” Päätös oli paras tekemäni päätös hetkeen. Ilmapiiri työpaikallani oli ahdas ja minulla ei ollut sillä hetkellä mielen työkalupakissani keinoja käsitellä siitä aiheutuvaa stressiä.

Olo sairausloman aikana oli melko keinoton, ja siksi oli pakko kääntyä ammattiavun puoleen. Sairaslomani ja ammattiavun myötä aloin koota itselleni uusia voimia, joilla selviäisin jatkossa vastaavasta tilanteesta. Voin nyt selvästi paremmin.

Olen koonnut itselleni keskeisimmät voimatekijät tähän alle. Suosittelen tekemään näitä myös ns. hyvässä elämäntilanteessa, sillä silloin ne tulevat vaikealla hetkellä kuin selkärangasta. (Ps. Kaikki kunnia alkuperäisille lähteille, sillä olen poiminut käyttööni näitä vähän sieltä ja täältä.)

1. Hengitä. Tietoisia hengitysharjoituksia voit tehdä vaikkapa bussipysäkillä tai työpaikan wc-tiloissa. Keskeistä on unohtaa hetkeksi kaikki muu ja keskittyä hetken verran itse hengitykseen, nenän kautta sisään ja suun kautta ulos. Pidä tempo rauhallisena, sillä nopea hengitys ei rauhoita ja voi pahimmillaan johtaa hyperventilointiin. Rauhallinen hengitys tasoittaa nopeutunutta pulssia tai muita elimistön kiihtymystiloja.

2. Rauhoita vapaa-aika. On keskeistä pitää työ- ja vapaa-aika toisistaan erillään, sillä toisiinsa limittyneet työ- ja vapaa-ajat voivat ajaa elimistön jatkuvaan stressitilaan eritoten silloin, kun töissä sattuu olemaan stressaavampi ajanjakso.

3. Rakasta itseäsi. Harvemmin sitä tulee ajateltua, kuinka hyvä tyyppi peilistä katsoo takaisin. Siitä täytyy muistuttaa itseään! Kohtele itseäsi kuin parasta kaveriasi. Kun heräät, sano itsellesi niitä asioita ääneen, mitä kaikkea toivoisit itsellesi. Turvaa, läheisyyttä, terveyttä...? Kun menet nukkumaan, kerro itsellesi, mistä kaikesta olet ollut kiitollinen sinä päivänä. Tällöin vahvistat positiivista ajattelua ja luot polkua kaikelle hyvälle elämässäsi.

4. Muista, että sinä riität. Jos onnesi koostuu vain onnistumisen kokemuksista, se voi herkästi romahtaa vaikeampina hetkinä, kuten minulla harjoittelussani joulukuussa. Miksi tarvitsisi suorittaa voidakseen olla hyvä, riittävä ihminen? Olet juuri hyvä sellaisena kuin olet, etkä tarvitse sille välttämättä vahvistusta ulkopuolisilta asioilta tai henkilöiltä.

5. Mikä on sinun oma tapa vaikuttaa stressiin? Mieti aiempia stressikokemuksiasi ja toimintaasi silloin. Toisilla ratkaiseva tekijä voi olla harrastukset, kuten urheilu tai muut intohimon kohteet, jotka vaikuttavat positiivisesti esimerkiksi elimistön hormoni- ja välittäjäainetoimintaan. Olemme kaikki erilaisia, ihania yksilöitä.

Toivon kaikille aurinkoista ja onnentäyteistä heinäkuun jatkoa.

<3: Liisa