Ihmiset pyöräilevät käsi kädessä aurinkoisella puistotiellä

Ihminen tarvitsee ihmistä

Katariina 18.4.2018

Tänään 18.4. on Opiskelijoiden mielenterveyspäivä; tämän vuotisen kampanjan teemana on myötätunto. On siis ajankohtaista virkistää muistia ja harjoittaa myötätunnon oppeja, muistuttaen näin sekä itseään ja muita sen tärkeydestä.

Yksinäisyys on yhteiskuntamme läpileikkaava ongelma, olemmehan myös maailmalla tunnettuja siitä, että bussipysäkeilläkin seisomme metrin välein toisistamme. Toki teknologiakin on tuonut mukanaan muutoksen jäyheään kommunikointikulttuuriimme, vähentäen entisestään aitoja kohtaamisia ihmisten välillä.  Onneksi myötätunnon tiedetään vähentävän ahdistuneisuutta, stressiä ja masentuneisuutta. Myötätunnon avulla voidaan myös lisätä yhteisöllisyyttä ja vähentää yksinäisyyttä. Jaksat huolehtia muista paremmin, kun huolehdit myös omasta jaksamisestasi; opettele siis antamaan anteeksi, myöskin itsellesi.

Myötätunnosta ja itsemyötätunnosta

Myötätunnosta tulee minulle ensin mieleen ne hetket, joissa toinen tarvitsee tukea; tuttua olkapäätä jolle itkeä tai viisaita sanoja tärkeältä ihmiseltä. Huomaan itsessäni, että ollessani tukena ystävälle, minun on helppo olla sanoissani ja teoissani rakastava ja lempeä. Itseään on huomattavasti helpompi soimata vaikkapa aikaan saamattomista asioista tai huonoista päätöksistä. Tämän tiedostaminen onkin äärimmäisen tärkeää, sillä itsemyötätunnon harjoittaminen ja oppiminen on myös avainasemassa silloin, kun haluamme olla myötätuntoisia muita kohtaan. Opi siis huomaamaan millaisin sanoin ja teoin kohtelet itseäsi; kohtelisitko tai puhuttelisitko ystävääsi samoin?

Itsemyötätunto lisää parhaimmillaan omaa sekä muiden hyvinvointia. Mikäli itsemyötätuntoa ei osaa harjoittaa itsensä kanssa, pahimmassa tapauksessa ihmiset päätyvät sulkemaan silmänsä ja kääntämään selkänsä muiden kohdatessa haasteita tai vaikeuksia. Tasa-arvon edistämiseksi, myötätunnon ja itsemyötätunnon taitojen oppiminen ja aktiivinen harjoittaminen ovat tärkeässä asemassa. Uskaltaisin jopa väittää, että myötätunnon voimalla pystymme osaltamme vähentämään vihaa sekä diskriminaatiota yhteiskunnassamme. Ole ihminen ihmiselle.

Jaettu ilo (ja suru)

Vaikeiden asioiden kohtaaminen on osa elämää, mutta onneksi sen kääntöpuolella on myös paljon iloa ja onnistumisia. Onnen tunteet kasvavat eksponentiaalisesti, kun onnistumisen voi jakaa muiden kanssa. Menneen vuoden ajalta osaan listata lukemattomia kertoja, kun olemme juhlineet ja jakaneet onnistumisia ystävieni kanssa. Aina on ollut (tai löydetty) syytä juhlaan, oli sitten kyseessä uusi työpaikka tai vastakohtaisesti loparit,yksinkertaisesti ihana sää tai koskettava elokuva. Myötäintoa parhaimmillaan koin ihan parisen viikkoa sitten, kun ystäväni soitti minulle, ja itkun ja onnen sekaisin sanoin kertoi, että hänet on hyväksytty haluamaansa opiskeluohjelmaan. Voi sitä onnea! Jakakaa siis onnistumiset ja myötäinnostukaa aina kun mahdollista! Siinä on voimaa!

Olen oppinut unohtamaan “Kyllä minä itse yksin aina selviän” -asenteen, koska olen huomannut sen rakkauden tulvan ja voiman, jota omien asioiden - niin pienten kuin suurten ja onnellisten kuin surullistenkin -  jakaminen saa aikaan. Silloin kun saa vapaasti itkeä, tai kun voi onnesta soikeana kertoa jostain onnistumisesta tärkeimmille ihmisille, myötätunto ja myötäinto antavat juuri sitä voimaa ja energiaa, jota tässä maailmassa ei varmasti koskaan voi olla liiaksi asti.

Lähde: Myötätunnon mullistava voima: Pessi, Martela ja Paakkanen, 2017

Vinkkejä minulta sinulle:

  • Kirjoita itsellesi rakkauskirjeitä; puhuttele rakkaudella ja lempeästi.
  • Osaa antaa anteeksi. Muille ja ehdottomasti myös itsellesi. Ystäväni sanoin “ihan hyvin menee ja ihmisiä tässä ollaan.”
  • Kysy toiselta “Mitä kuuluu?” ja anna mahdollisuus aidolle kohtaamiselle.
  • Ole aidosti kiinnostunut ja läsnä, kun joku kokee, että juuri sinulle hän haluaa itsestään ja elämästään jotain kertoa.
  • Hymyile, tervehdi.
  • Ole ihminen ihmiselle.

Pieni laulu ihmisestä

Ihminen tarvitsee ihmistä

ollakseen ihminen ihmiselle,

ollakseen itse ihminen.

Lämpimin peitto on toisen iho,

toisen ilo on parasta ruokaa.

Emme ole tähtiä, taivaan lintuja,

olemme ihmisiä, osa pitkää haavaa.

Ihminen tarvitsee ihmistä.

Ihminen ilman ihmistä

on vähemmän ihminen ihmisille,

vähemmän kuin ihminen voi olla.

Ihminen tarvitsee ihmistä.

(Tommy Tabermann - Maa, 1987)

Katariina

 

Tänään vietetään ensimmäistä kansallista Opiskelijoiden mielenterveyspäivää. Mielenterveyspäivän kampanja on osa Opiskelijahyvinvointiverkoston toimintaa. Koodinoinnista vastaa Nyyti ry. Lue lisää Opiskelijoiden mielenterveyspäivästä tämän linkin kautta.