Yeesi edistää nuorten mielenterveyttä nuorten omia voimavaroja vahvistamalla.

Lue lisää meistä.

panorama-of-helsinki-1890633_1920

Iloisesti yllättynyt

Pekka 16.6.2017

Kesä on viimein koittanut ja ulkona näyttää siltä ­— ainakin joka toinen päivä! Itselleni hyvät kelit on suuri odotus, sillä kaunis ilma saa minut lähtemään ulos ja tekemään asioita, jotka saavat minut hyvälle tuulelle. Toinen syy on kesätyöni. Minut voikin bongata lähes joka päivä jostain päin Helsinkiä, säässä kuin säässä. Olen nimittäin feissari.

Vaikka feissari ei olisi nimenä tuttu, olet varmasti törmännyt useisiin. Olen yksi niistä useista henkilöistä, jotka pysäyttelevät ihmisiä kadulla kysellen, ”Olisiko teillä hetki aikaa?”

Vaikka olin iloinen päästessäni kesätöihin, olin aluksi kauhuissani mihin olin ryhtynyt. Olin kuullut paljon huonoa feissauksesta ja oma mielikuvanikin oli melko negatiivinen. Onneksi olin väärässä! Huomasin, että henkilöt, keillä ei ole kokemusta feissauksesta olivat kovimpia haukkujia. Kaikki työkaverini ketkä ovat feissanneet jo hieman pidempään ovat kertoneet viihtyneensä töissä hyvin ja ihmistenkin olevan pääsääntöisesti erittäin mukavia. Paljon riippuu omasta asenteesta ja kuinka kohtaa tuntemattomat ihmiset kadulla. Iloisella hymyllä saa jo paljon aikaan!

Ihmisten pysäyttäminen kadulla oli kuitenkin aluksi vaikeaa minulle, mutta muuttuu koko ajan helpommaksi. Yksi syy miksi hainkin feissariksi oli itseni haastaminen ja kehittäminen, ihmisten kohtaamisessa ja vuorovaikutuksessa. Vaikka pystyn toimimaan sosiaalisissa ja uusissa tilanteissa, jättäydyn helposti taka-alalle, jos se suinkin on vain mahdollista. Tässä työssä ihmisten välttely ei tule kysymykseenkään!

Uusiin tilanteisiin hyppääminen on ollut itselleni palkitsevaa ja opettavaa monella tapaa. Ennakkokäsitykset murenevat nopeasti, kun asiat näkee ja kokee itse. Olisi ollut helppoa keksiä tekosyitä, miksi en lähtisi kesätöihin feissaamaan. Yhtä helposti voisin perustella, etten lähde ulos hellepäivänä auringonpistoksen uhan takia, tai en voisi kävellä luonnon helmassa punkkien takia.

Toki on olemassa hyviä syitä olla tekemättä asioita, mutta välillä on hyvä miettiä syitä, miksi jättää asioita tekemättä. Usein taustalla on pelko tai epävarmuus, jotka saattavat olla täysin turhia. Moneen asiaan voi myös valmistautua. Auringonpistosta pelkäävä voi varautua ottamalla hatun ja vesipullon mukaan ja asettautua varjoon, kun polte iskee.

Toivonkin, että kaikki lähtevät iloisin ja ennakkoluulottomin mielin kesän viettoon. Tehkää asioita, joiden tiedätte tuottavan teille hyvää mieltä, mutta muistakaa kokeilla myös uusia asioita! Itselläni on pitkä lista asioita, joita haluaisin tehdä kesän aikana. Osa niistä on joka kesäisiä perinteitä ja osa itselleni täysin uusia asioita. Kesän lopussa toivon pystyväni sanomaan, että ”Olipa hyvä kesä! Onneksi tuli…!”