Yeesi edistää nuorten mielenterveyttä nuorten omia voimavaroja vahvistamalla.

Lue lisää meistä.

essential-oils-1851027_960_720

Kaikin aistein

Sanna-Anneli 21.6.2017

Kesän tullessa ja kotikaupunkini herätessä eloon olen päässyt omin silmin (ja korvin, nenin ja käsin!) kokemaan sen, miten paljon erilaiset värit, tuoksut ja äänet voivat vaikuttaa vireystasoon ja mielialaan. Luonnosta ja kaupunkien maisemista löytää monenlaisia aistikokemuksia, jotka vaikuttavat meihin yksilöllisellä tavalla; toiset rakastavat uppoutua luonnon ääniin ja puistojen kukkien tuoksuihin ja värimaailmaan, kun taas toisia kiehtoo kaupunkien äänet ja loistavat mainosvalot. Aromaterapiaa on käytetty ties kuinka pitkään, samaten kuin luonnon ja vihreyden vaikutuksesta mielialaamme on kiistattomia todisteita.
Olen itse erityisen mieltynyt tuoksuihin, ja käytän eteerisiä öljyjä arjessa, kuten silloin tällöin kodinhoidossa. Erilaisista tuoksuista löytää mielenkiintoisia vaikutuksia. Esimerkiksi luontoemo.fi kertoo seuraavaa;

Basilika Kirkastaa ajatuksia ja rentouttaa lihaksia
Eukalyptus Virkistää
Greippi Lievittää masennusta (oho!)
Myös Bergamotti kohentaa mielialaa (ja tekee pyykistä ihanan tuoksuista, kun bergamottiöljyä sekoittaa hajusteettomaan pyykinpesuaineeseen <3)
Kataja Lievittää lihaskipuja
Laventeli Auttaa kaikkeen
Mandariini Tuo iloa

Eteerisiä öljyjä löytää ainakin nettikaupoista. Osa niistä sopii hajuherkillekin! Eteeriset öljyt ovat monikäyttöisiä tulevat suoraan luonnosta ja niiden määrää voi säädellä oman mieltymyksen mukaan. Jos öljyjen tuoksuttelu ei innosta, löytää tuoksuja varmasti ihan vaan menemällä ulos!

Myös värien kerrotaan vaikuttavan elämäämme - tekemiimme päätöksiin ja valintoihin. Tiedän ihmisiä, jotka osaavat kuvata toisia ihmisiä eri värien avulla. Käytämme värejä sisustuksessa luomaan erilaisia maailmoja. Eläimet ja kasvit käyttävät värejä houkutellakseen, varoittaakseen ja suojautuakseen. Kuten tuoksuissa, meillä kullakin on omat lempivärimme ja tulkintamme väreistä. Nappasin muutaman yleistyksen värien vaikutuksesta tähän:

Punainen energisoi ja symboloi rakkautta ja intohimoa. Huulipuna ei ole nimeltään puna varmastikaan suotta. Joskus olen kuullut, että asiakaspalvelijoiden kannattaisi välttää punaista väriä, sillä väri voi lisätä vihan tunnetta joissain ihmisissä. Ehkäpä sanonta "nähdä punaista" pitää paikkansa? Luonnossa punainen väri varoittaa, älä koske kärpässieneen! Toisaalta kypsät kirkkaanpunaiset mansikat ja omenan houkuttelevat poimimaan.
Netin syövereissä kerrottin, että keltainen lisää serotoniinin vapautumista. Serotoniini vaikuttaa kohentavasti mielialaan. Keltaisen uskotaan myös parantavat keskittymiskykyä. Keltainen väri herättää huomion helposti, ja siksipä väriä varmaan löytyykin esimerkiksi post it -lapuista ja huomioliiveistä!
Sininen rentouttaa. Klassikkolastenlaulun nukkumatti on melkoisen sininen ja niin on hänen kotinsakin. Toisaalta sinisen kerrotaan herättävän luovuutta.
Valkoisesta tulee mieleen puhtaus. Pesuainemainokset ovat toinen toistaan valkoisempia. Valkoinen on kovin tahraton ja viaton ja siksi suosittu väri hääpuvuissa. Meidän valkoinen jääkaappi ei kyllä aina ole ihan valkoinen, koska kokatessa roiskuu välillä sinne tänne. ;)

Äänimaailma on todella laaja. On musiikkia, meteliä, luonnon ääniä, kaupungin ääniä, naurua, laulua, räminää... Äänet voivat olla saaste, joka heikentää terveyttämme mutta äänistä voi löytää myös voimaa. Yksin kotona ollessa taustalla pyörivä televisio-ohjelma voi tuoda turvaa. Takkatulen rätistessä voi sulkea silmät. Puron äärellä voi rentoutua, mutta saattaa myös tulla kiire vessaan! Kirjojakaan ei tarvitse välttämättä lukea, vaan niitä voi myös kuunnella. Nauru ja itku tarttuvat. Muistan elävästi hetkiä, jolloin yhden ihmisen nauru on mitä ihmeellisimmässä tilanteessa johtanut suureen naurunremakkaan. Seuraavan kerran kun olet tylsistynyt, kokeilepa listata vaikka viisi asiaa, jotka kuulet juuri sillä hetkellä!

Entä mitä juuri nyt tunnet? Ehkä paidan pehmeyden ihollasi? Sadepisarat kasvoilla? Kesällä voi täällä meillä päin tuntua joko todella kylmältä tai kuumalta, mutta yhtä kaikki se tuntemus on omiaan palauttamaan meidät tähän hetkeen. Jos olet stressaantunut, kokeile rentouttavaa hierontaa tai rojahtaa pehmoiseen tyynykasaan päiväunille!

Itselleni kovana haaveilijana ja haahuilijana aistien herättely on oiva tapa palauttaa jalat maan pinnalle. Aistien helliminen itselle mieluisilla asioilla tuo valtavasti iloa elämään, ja arjessa jaksaa kumman paljon paremmin kun on suonut aisteilleen pientä karkkia (tai joskus makuaistia hellieksi ihan oikeaa karkkia!) :)