Kaksi nuorta nauttivat hyvästä olosta ulkona.

Kehu muuttaa maailmaa

Annina 1.11.2017

Kehu tuo hyvän mielen sekä sen antajalle että saajalle. Arkena kulkiessani katuja, tavatessani ihmisiä ja keskustellessani heidän kanssaan tapaan keskittää huomioni niihin asioihin, jotka inspiroivat tai saavat aikaan myönteisiä tunteita minussa. Olen tehnyt päätöksen, että jaan hyvät ajatukset, joita päivän aikana juolahtaa mieleeni. Se on tapani rakentaa yhteistä hyvinvointia ja huomioida muita ihmisiä.

Seuraavassa kerron kolme lyhyttä tarinaa kohtaamisista, joista on jäänyt erityisen hyvä mieli.

Ajatuksia ruuhkabussin penkiltä

Matkustin tässä taannoin bussilla kotiin töistä ruuhka-aikana. Bussin penkit olivat tupaten täynnä ja ihmisiä parveili ja jonotti käytävillä. Lämpötila bussissa kesäaikana oli helteinen. Käytävän toisella puolella istui äiti kolmen lapsensa kanssa. Lapset olivat noin 2-6 -vuotiaita. Lämpö, ruuhka ja iltapäivän tunnit, kenties nälkäkin, saivat lapset vaatimaan äitinsä huomiota.

Olin jo hetken katsellut ihastellen äidin kampausta. Kampaus oli pään päällä kuljeksiva suuri ja leveä lettinuttura. Äiti lapsineen jäi samalla pysäkillä pois bussista kuin minä. Hän kokosi lastenvaunut käyttövalmiuteen ja varmisti kaikkien lastensa mukana olon. Ohi kulkiessani katsoin silmiin äitiä ja huikkasin, kuinka kaunis lettikampaus hänellä on. Kiire katosi hetkeksi. Lapset rauhoittuivat ja katsoivat silmät laajentuneina ensin minuun ja sitten äitinsä kutreihin. Äiti oli ensin hämmentynyt, mutta leveä hymy kohosi hänen kasvoilleen. “Kiitos. Nopeastihan minä nutturani aamulla tekaisin”, hän sanoi.

Jatkoimme molemmat matkaamme: minä iloisena hyvän mielen jakamisesta ja vastalahjaksi saamastani hymystä, äiti lapsineen tukkaa ihaillen ja kehujaa hämmästellen.

Syksyinen aamu pyörän selässä

Aamu oli kostea ja syksyinen. Puissa oli vielä paljon lehtiä, mutta lehtivihreä oli muuttanut muotoaan mitä upeimmiksi keltaisen, punaisen ja oranssin sävyiksi. Olin taas lähtenyt viime tingassa polkemaan kohti työpaikkaani. Jouduin painamaan kuin viimeistä päivää ja kasvoni kostuivat vuoroin ponnistelun voimasta, vuoroin aamun kosteudesta.

Näin edessäni erikoisen tyylin. Naisella oli mustat nilkkapituiset leveät ja liehuvat housut, musta takki ja sinapin värinen suuri kaulahuivi. Hänellä oli isot kuulokkeet ja muhkea hattu päässään. Tyyli oli mielestäni samaan aikaan rohkea ja naisellinen, leikkisä ja luova. Hänet nähdessäni tulin hyvälle tuulelle. Ohi polkiessani katsoin häneen päin ja kuulutin: “Magee tyyli”. Nainen katsoi hämmentyneenä ja nosti kuulokkeen korvaltaan ja kohotti kulmaansa kysyvästi. Naurahdin huomatessani hänen isot kuulokkeensa. Huikkasin matkan päästä uudelleen “Magee tyyli sinulla”. “Kiitos”, kuulin nauravaisen vastauksen kaukaa.

Tehdessäni jyrkän käännöksen takaoikealle näin naisen kasvoilla leveän hymyn ja tunsin ilon läikähdyksen rinnassani. Auringonvalon valaistessa puiston lampea ja puita totesin mielessäni: “Tästä tulee hyvä päivä.”

Asiakaspalvelija hyvän mielen rakentajana

Pidin ystäväni kanssa ostospäivän Tampereen DesignTori -tapahtuman kunniaksi. Löysimme ihania hattuja ja korvakoruja kotiin vietäviksi. Jatkoimme tapahtuman jälkeen vielä kahville ja ostoksille Stockmannille. Lopuksi päädyimme Herkkuun hakemaan teetä ja eväitä kotimatkaa varten.

Herkun kassalla purimme ostokset hihnalle ja odotimme vuoroamme. Ystäväni vuoron tullessa myyjä katsoi ystävääni ensin kuin ketä tahansa asiakasta, mutta kohotti katseensa uudelleen kasvot intoa säteillen. “Vau! Tosi hienot silmälasit. Sopivat todella kauniisti kasvoihisi.” Koko kassajono heräsi omista mielentiloistaan siihen hetkeen ja kääntyi katsomaan ystävääni ja kassatyöntekijää. Kassajonon voimin ihastelimme ystäväni silmälaseja ja niiden sopivuutta hänen kasvoihinsa. Kehusta ilahtuneena niin ystäväni ja minä sekä kassajonon kanssakulkijat lähtivät jatkamaan päiväänsä hymyissä suin.

Näiden tarinoiden innoittamana toivotan sinulle hyvää #huomaakehu -viikkoa ja rohkeutta muuttaa maailmaa kehu kerrallaan!

Kirjoittaja on hyvää mieltä jakava, onnistumisista innostuva ja unelmointiin kannustava Yeesi Ry:n vapaaehtoinen, Annina Kipponen