Yhdessä kannustaen eteenpäin

Kehutaan itseämme ja toisiamme

Riikka Holttinen 1.2.2018

Mallikkaasti hoidettu!

Timanttista!

Justin Bieberkin kalpenee rinnallasi!

Maanantain harmaus vaihtuu toimiston viikkopalaverissa iloiseen nauruun, kun jokaiselle generoidaan ikioma kehu Yeesin Kehugeneraattorilla. Rinta röyhistyy ja nyökkäillään, että totta, me ollaan kyllä juuri niin mahtavia kuin Kehugeneraattorin laiskiainen sanoo.

Me täällä Maria Akatemiassa olemme käyttäneet Kehugeneraattoria viikkopalavereissamme siitä asti, kun se marraskuussa julkaistiin. Kiireisen loppuvuoden ja kaamosväsymyksen keskellä syntynyt idea sai alkunsa minulta ja ihanalta Keijun varjo -koordinaattori Elinalta: me tarvitsemme lisää kehuja!

Ehkä se on osa suomalaista luonteenlaatua, että kehujen antaminen ja vastaanottaminen koetaan usein hankalaksi. Vaatimattomuushan kaunistaa ja kehuminen ylpistää, vai mitä? Todellisuudessa pienikin kehu tai kiitos voi pelastaa koko päivän – enkä usko, että on edes mahdollista kehua liikaa.

Kehuminen tekee hyvää sekä kehuttavalle että kehujalle.

Kehujen ja kannustuksen tärkeys lapsen kehityksessä tunnetaan hyvin, mutta yhtä lailla me aikuisetkin kaipaamme positiivista palautetta ja tsemppausta. Aito, sydämestä tuleva kehu lämmittää mieltä ja kohottaa itsetuntoa – ja voi parhaimmillaan aloittaa positiivisen kierteen.

Myös kehujen vastaanottamista kannattaa opetella. Miten reagoin, kun joku kehuu minua? Voisinko sanoa "kiitos, olen kyllä itsekin ylpeä itsestäni" sen sijaan, että vähättelen itseäni sanomalla "no ei tässä nyt mitään"? On hyvä muistaa kehua ja kiittää säännöllisesti myös itseään. Missä olin hyvä juuri tänään?

Kehujen antamista ja vastaanottamista voi harjoitella vaikkapa Kehugeneraattorin avulla. Maria Akatemiassa Kehugeneraattori on tuonut jo paljon iloa toimiston arkeen. Kiitos siis Yeesille – hyvin tehty!

Kirjoittaja on Maria Akatemian viestintäkoordinaattori.