koira istuu lattialla

Koira suukottaa ja pakottaa ulkoilemaan

Enni 24.4.2019

Tänään vietetään valtakunnallista koiranpäivää, jolla Kennelliitto haluaa muistuttaa ihmisen parhaan ystävän merkityksestä. Koiranpäivänä korostetaan pehmeitä ja lämpimiä arvoja ja kerrotaan koiran erilaisista rooleista ihmisen elämässä ja yhteiskunnassa.

Taidan olla Yeesin toimiston innokkain koirafani. Voisin puhua mun koirista joka päivä, mutta säästelen työkavereita ja yritän hillitä koirakuvien esittelyä ja hypetystä siitä, miten ihanan muotoinen eläin Ranskanbulldoggi onkaan. Joskus onnistun ja joskus en. Nyt olen kuitenkin saanut luvan koirien ylistämiseen, enkä suotta! Koiranpäivän kunniaksi seuraa teksti siitä, miten koirat vaikuttavat ihmisen terveyteen positiivisella tavalla! Jes!

Arjen iloja ja läheisyyttä

Mun koirat tuo mulle iloa ihan sillä, että ne ovat olemassa ja läsnä mun arjessa. Voin luottaa siihen, että kotona on aina iloinen vastaanotto, huolimatta siitä millainen päivä on takana. Rankan päivän jälkeen voin rojahtaa lattialle ja märkiä suukkoja satelee joka suunnasta. Mieliala kohoaa heti. Koirat iloitsevat mun kanssa ja tuovat lohtua, jos jokin painaa. Ne kuuntelevat tarkasti, kääntävät päätään ja tuijottavat syvälle silmiin (bulldogin katse ei ole se älykkäin, mutta kelpaa kyllä). On tutkittu, että ihmisen ja koiran välisessä vuorovaikutuksessa oksitoniinihormonin määrä lisääntyy sekä omistajan ja koiran kehossa, eli niin sanottu onnellisuushormoni valtaa sekä ihmisen että koiran.

Koiran silittäminen laskee verenpainetta ja sykettä. On siis hyväksi terveydelle, että säännöllisesti paijailee joko sitä omaa, tai jonkun toisen koiraa. Koiran lämpö ja läsnäolo vaikuttavat ihmisen toimintaan erittäin positiivisesti. En keksi mitään rentouttavampaa, kuin sohvalla löhöily siten, että oma koira tuhisee kainalossa ja saa laittaa kätensä koiran pehmoiselle turkille ja tuntea koiran sykkeen. Stressi laukeaa kummasti, kun katselee rentoutunutta eläintä.

Liikuntaa ja juttukavereita

Olen aina vihannut kävelemistä, mutta kun omistaa kaksi koiraa, ei siltä ole voinut välttyä. Koirien myötä on lenkkeiltävä useita kertoja päivässä, oli sää tai oma jaksamisen taso mikä tahansa. Päivittäistä askelmäärää ei tarvitse lähteä erikseen keräilemään, sillä ne tulevat täyteen koirien kanssa ulkoillessa. Vaikka lenkkeily tuntuukin usein pakkopullalta, tuo se yleensä hyvän mielen viimeistään jälkikäteen, kun suoritus on tehty.

Koira auttaa myös tutustumaan ihmisiin (ja toisiin koiriin). Myönnän, että tunnen naapurustostani enemmän koiria kuin ihmisiä nimeltä, mutta päivittäin tulee juteltua ihmisten kanssa enemmän kuin mitä tulisi ilman koiria. Ihmiset pysähtyvät juttelemaan koiralle ja sen kautta pääseekin helpommin mukaan sosiaalisiin tilanteisiin.

Olen myös kuullut, että monet ovat ystävystyneet koiriensa kautta. Koirahan toimii mitä parhaimpana esiliinana tilanteessa kuin tilanteessa. On helppo aloittaa juttelu, kun on jokin kohde, mistä puhua.

Mukana työelämässä

Toinen koirani Lilo, on ollut mukana melkein kaikilla työpaikoillani. Lilo on niin rauhallinen, että olen voinut ottaa hänet mukaan niin päiväkotiin, vanhainkotiin, kuin nuorten kuntouttavaan ryhmätoimintaankin. Päiväkodissa lapset pääsivät leikkimään koiran kanssa ja Lilosta puhuttiin vielä kauan hänen vierailunsa jälkeen. Vanhainkodissa Lilo on vieraillut useamman kerran niin minun, kuin ystävienikin mukana. Huonokuntoisemmatkin ikäihmiset saivat uutta energiaa koiran vierailusta. Lilo nostettiin vuodepotilaiden syliin ja tuntui siltä, että kaikki osapuolet nauttivat kohtaamisista tasapuolisesti. Nuorten kohdalla Lilo toi itsevarmuutta, kun nuoret pääsivät ulkoiluttamaan koiraa. Ryhti suoristui ja saatoin kuulla ensimmäistä kertaa jonkun nuoren puhuvan kovaan ääneen, kun hän komensi koiraani. Näiden kohtaamisten perusteella voin todeta, että koira voi tuoda iloa iästä ja elämäntilanteesta riippumatta. Koira vaatii paljon, mutta kyllä se tuo elämään niin paljon enemmän.

 

Pehmoista Koiranpäivää ihan jokaiselle! <3Yeesin (suurin koirafani) Enni