Yeesi edistää nuorten mielenterveyttä nuorten omia voimavaroja vahvistamalla.

Lue lisää meistä.

Yeesi-piste Educa -messuilla

Kouluvierailijan kokemuksia

Sini 26.07.2017

Olen ollut Yeesin vapaaehtoisena nyt noin vuoden ja sen sisälle on kertynyt mukavasti kokemuksia eri kouluissa järjestetyistä tapahtumista.

Monessa mukana

Jos muistan nyt oikein niin ensimmäistä kertaa olin mukana ammattiopisto Luovissa kahden muun vapaaehtoisen kanssa. Menin mukaan täysin ilman odotuksia, mitä suosittelen myös muille. Ennakkoluulot voivat kääntää kokemukset aivan toisenlaiseksi, joten olen aina hetkessä läsnä ja jokainen hetki on tuonnut yllättäviä kokemuksia, mitä Yeesin tapahtumat yleensä tuovatkin.
Olen ollut myös mukana Martinlaakson lukiossa, Lauttasaaren koulussa ja Eiran lukiossa.

Erilaisia tehtäviä

Paikanpäällä olemme kasanneet banderollin ja muutaman tehtävän eri pöydille, joskus jokaiselle vapaaehtoiselle on yksi tehtävä hoidettavana, mutta yleensä kaikki on kaikessa mukana.
Tehtävät hieman vaihtelevat eri tapahtumissa, mutta aihe on aina mielenhyvnivointiin liittyvä.

Tapahtumassa oppilaat pääsevät vastailemaan kysymyksiin kuten “Miten kannustaisit ystävääsi jaksamaan?”, jonka vastauksen he kirjoittavat paperille ja ripustavat sen pyykkinarulle. Mukana on myös kehukortteja, joita voi jakaa ystävälle ja joskus Yeesin oma peli, jossa mietitään eri kysymyksiä elämästä.
Yksi suositummista on onnenpyörä, josta voi voittaa mieltä nostattavan tehtävän, kuten “Halaa itseäsi tai kaveriasi” tai “Hymyile seuraavalle vastaantulijalle”.

Kohtaamisia nuorten kanssa

Parasta kaikissa tapahtumissa on kannustaa kaikkia parantamaan ilmapiiriä, nähdä minkälaisia nuoret ovat nykyään ja muistella minkälaista oli olla siinä iässä. Joskus on hieman haastavaa saada oppilaita innostumaan tai uskaltamaan mukaan. Monesti puhelin on paljon kiinnostavampi, mutta lopulta kun muutama käy kaverin kanssa tai porukalla pyöräyttämässä onnenpyörää tai kirjoittelemaassa ajatuksia, niin se houkuttelee mukaan kaikkia. On niin mahtavaa huomata miten pienelläkin positiivisella tehtävällä on suuri vaikutus ja miten se innostaa nuoria jakamaan ajatuksiaan.

Mieleenpainuvin hetki oli kun eräs oppilas hieman turhautui koko tapahtumaan ja huusi opettajalle miten hän ajattelee näitä asioita joka päivä, eikä tarvitse olla mukana. Keskeytin herättämällä milenkiintoa yhden tehtävän kysymykseen. Oppilas rauhottui ja muuttui kuin toiseksi ihmiseksi samalla kun kertoi sydäntä lämmittävän tavan parantaa toisen mieltä. Tunsin sinä hetkenä että rakastan olla mukana tukemassa nuorten mielen hyvinvointia, ja miten tärkeää se on.

Avointa keskustelua mielen hyvinvoinnista

Jokainen tapahtuma on jättänyt positiivisen fiiliksen joko mahtavista ihmisistä joita tapaa tai sen takia, että olemme Yeesiläisten kanssa pistäneet luovaat päät yhteen ja keksineet kaikkia uusia ideoita mitä toteuttaa tulevaisuudessa.

Yeesin matkassa olen oppinut paljon asioita mielenhyvinvoinnista ja huomannut miten paljon meidän tulisi kääntää huomiota siihen, niin itsemme kuin myös yhteiskunnan vuoksi. Vaikka saatamme ajatella että media muokkaa helposti itsekkäitä materialisteja, niin ongelma ei ole pelkästään media, vaan miten me annetaan ulkopuolisten asoiden vaikuttaa mieleemme ja miten reagoimme niihin.

Yeesi luo vapautta olla oma itsensä sekä arvostaa erilaisuutta. Rohkaisemme kaikkia tuomaan hyviä puolia esille, mutta keskustelemme avoimesti myös huonoista puolista ilman tuomitsemista, sillä uskon että täydellisyys sokaisee kehittymiseltä ja viat opettavat meitä olemaan parempi versio itsestämme.

Lue lisää Yeesin oppilaitosyhteistyöstä täältä.

Syksyn aikana yeesiläiset vierailevat useissa oppilaitoksissa ympäri Suomen. Tutustu tuleviin kouluvierailuihin täällä ja lähde mukaan vapaaehtoiseksi mahtavaan porukkaamme ottamalla yhteyttä Yeesin Vilmaan (vilma@yeesi.fi tai 0505605227)!