Yeesi edistää nuorten mielenterveyttä nuorten omia voimavaroja vahvistamalla.

Lue lisää meistä.

hands-423794_1280

Kuka sä oot?

Johanna 18.9.2017

Mitkä asiat tekee susta sut? Millä sanoin muut kuvailisivat sun persoonaa ja eroavatko ne siitä, millaisena itse näet itsesi? Tähän ei ole väärää vastausta, sillä oman persoonan tutkailu on koko elämän jatkuva prosessi ja kukaan meistä ei ole samanlainen joka tilanteessa.

Koen tosi tärkeäksi sen, että kyseenalaistaa ja haastaa itseään esimerkiksi siinä, että pääseekö oma aito minuus esille arjessa ja vahvistavatko tehdyt elämänvalinnat hyvinvointia ja mielenterveyttä. Joskus on nimittäin hankalaa erottaa mikä on itselle hyväksi ja mitä taas tekee vaikkapa tottumuksesta tai ulkopuolisista paineista johtuen.

Tää ajatus on lähtöisin varmaankin siitä, että voin myöntää omassa elämässäni olleen tosi hankalaa löytää se todellinen minuus. On ehkä liikaa ajatellut, millainen ns. pitäisi olla ja vasta viime vuosina alkanut avautua ja valaistua sen suhteen, millainen oikeasti on. Hassua kyllä, se muottiin mahtumisen paine tuli lähinnä omista vaatimuksista ja rajoituksista: “en mä oikeesti oo tällanen”, “yritän nyt vaan tsempata/sopeutua”, “voin muuttua toisenlaiseks” jne. Kuulostaako tutulta? Vaikka oikeesti tärkeintä olis nimenomaan hyväksyä itsensä sellaisena kuin on.

Oman itsensä löytäminen voi vaatia tosi paljon työtä ja vaatii rohkeutta näyttää itsensä just sellaisena kuin on. Keinotekoisen ulkokuoren ylläpitäminen on raskasta, mutta toisaalta se voi tuntua suojaavalta. Mitä sitten itse löysin tuon kuoren alta? Nykyään voin ylpeänä kuvailla olevani:

  • Hiljaisuutta suosiva introvertti
  • Totaalinen nörtti
  • Hieman hupsu
  • Empaattinen & herkkä
  • Temperamenttisen aaltoileva
  • Helposti stressaantuva
  • Ehdottoman eläinrakas

Kun tuntee itsensä, on helpompi lähteä tallaamaan omaa polkua. Tunnistaessani yllämainitut piirteet itsessäni, osaan mm. varata aikaa rentoutumiselle, suosia rauhallisempia sosiaalisia tilanteita, harrastaa nörttijuttuja ja tulevaisuudessa hakeutua työhön, joka ei ole liian hektistä ja jossa saisi ruokkia empaattista puolta, tehden hyvää (esim. järjestöduunit). Kun tietää omat vahvuutensa, heikkoutensa, rajansa ja arvonsa, pystyy paremmin panostamaan sellaisen elämän luontiin, jossa mieli voi hyvin.

Ne tärkeimmät persoonallisuudenpiirteet ja arvot olisi siis tärkeää ottaa huomioon päätöksenteossa ja siinä, mitä ylipäätänsä joka päivä tekee. Voi vaikka pysähtyä tarkastelemaan, mitkä asiat arjessa tuntuvat hyvältä ja mitkä taas vievät energiaa. Entä millaisissa tilanteissa pääsee toteuttamaan itseään? Samalla voi miettiä, mitkä jutut ovat sellaisia, joita pitää pohjimmiltaan merkityksellisinä ja ovat panostamisen arvoisia. Kaikki tietävät pohjimmiltaan itse parhaiten, mikä sopii omalle persoonalle.

Persoonaa voi lähteä tarkastelemaan klassisen persoonallisuustestin siivittämänä (vaikka syvällisemmät analyysit tulevat toki oman pohdinnan kautta):

Minkä tuloksen te saatte? Mä olen sovittelija (INFP-T).