Karhupukuinen nuori hymyilee ja nostaa kättään ilmaan.

Maailman mielenterveyspäivä 10.10.

Enni 2.10.2018

Maailman mielenterveyspäivää on vietetty vuodesta 1992 lähtien ja sitä vietetään vuosittain lokakuun kymmenes päivä. Päivän tavoitteena on herättää keskustelua henkisen hyvinvoinnin edistämisestä sekä mielenterveyden ongelmien ehkäisemisestä ja hoidosta. Tämän vuoden teemana on nuorten mielenterveys muuttuvassa maailmassa. Maailman mielenterveyspäivän tavoitteena on vähentää mielenterveyden ongelmiin liittyviä ennakkoluuloja ja häpeää.

Miksi on tärkeää viettää mielenterveyspäivää?

Mielenterveyden ongelmat koskettavat meitä kaikkia. Jokainen tuntee tai tietää jonkun, joka on jossain elämänsä vaiheessa kohdannut mielenterveyden ongelmia. Kyseessä voi olla julkisuuden henkilö, puoliso tai vaikka sinä itse. Nostamalla esiin mielenterveyteen liittyviä teemoja, vähennämme kynnystä puhua omasta mielenterveydestä ja tietoisuus sen olemassaolosta kasvaa.

Meillä kaikilla on mielenterveys, oli sen tila sitten minkälainen tahansa. Mielenterveys on yhtä normaali asia, kuin fyysinen terveys ja kun siitä pitää huolta, voi välttyä sairastumiselta. Maailman mielenterveyspäivä muistuttaa, että mielenterveydestä puhuminen on sallittua ja suotavaa.

Maailman mielenterveyspäivän innoittamana kokosin kolme tärkeää asiaa, jotka meidän tulisi muistaa vuoden jokaisena päivänä:

1. Olet tärkeä juuri sellaisena kuin olet.
Mielenterveyden ongelmat eivät tee kenestäkään vähempiarvoista. Jokainen meistä on arvokas ja psyykkinen tai fyysinen sairaus ei ole liitännäinen ihmisarvoon. Jokainen saa olla terve tai sairas tai mitä tahansa siltä väliltä!

2. Muista vaalia omaa mielenterveyttäsi.
Psyykkinen hyvinvointi tarvitsee huolenpitoa ja sairastumisen ennaltaehkäisyä. Muista kehua, kannustaa ja arvostaa itseäsi ja ympärilläsi olevia. Tee asioita, joista nautit ja muista riittävä rentoutuminen ja lepo.

3. Sinulla on oikeus epäonnistua
Kukaan ei ole täydellinen. Onnistumiset buustaavat itsetuntoa, mutta epäonnistumisista oppii. Maailma ei kaadu jos välillä mokaa.

Haluatko osallistua Maailman mielenterveyspäivään?

Tule mukaan poistamaan mielen sairauksiin ja oireiluun liittyvää stigmaa yhdessä Yeesiläisten kanssa!
Yle ja Suomen mielenterveysseura järjestävät Maailman mielenterveyspäivänä keskiviikkona 10.10.2018 Mind Pride –kulkueen, jossa näytetään vihreää valoa erilaisuudelle.
Kokoonnutaan yhdessä Forumin Simonkadun puoleisten ovien eteen klo.17.45 ja siirrytään siitä Lasipalatsin aukiolle Amos Rex –museon pihalle, josta kulkue starttaa klo. 18.00.
Puetaan päälle vihreää ja nautitaan yhdessä karnevaalitunnelmasta!
Jos sinulle herää kysymyksiä tai haluat lisäinfoa, laita Ennille viestiä Facebookissa profiiliin: Yeesin Työharjoittelija. Toivottavasti nähdään kulkueessa!

Jos et pääse mukaan kulkueeseen, voit osallistua päivään lisäämällä kuvan vihreällä valaistusta esineestä tai asiasta Instagramiin ja merkkaamalla #valaisevihreällä #kymppikymppi #mieli. Suomen mielenterveysseura palkitsee hienoimman kuvan tabletilla (arvo 200€).

Ihanaa loppuviikkoa jokaiselle!

Terveisin, Enni