27479728_737251603141060_168246400_o

Mielenterveyden ensiapua harjoittelemassa

Eve-Linda 19.2.2018

Päädyin puolivahingossa syksyllä Suomen Mielenterveysseuran järjestämään Mielenterveyden ensiapu -koulutukseen ja tunnelma teki minuun lähtemättömän vaikutuksen. Keskellä kiireistä arkea joukko eri lähtökohdista tulevia ihmisiä oli kokoontunut yhden pöydän äärelle keskustelemaan mielenterveyden vahvistamisesta, myötätunnon merkityksestä ja siitä, miten vaikeassa tilanteessa olevaa ihmistä lähestytään ja tuetaan.  Kaikki teennäisyys ja pinnallisuus jäivät luokkahuoneen oven ulkopuolelle. Jäljelle jäi vain kaikki oleellinen: aitous, kohtaaminen ja myötätunto. Tästä syystä halusin osallistua toiseenkin koulutukseen tänä vuonna. Tajusin, että tällaisessa ilmapiirissä haluan toimia ja olla jatkossakin.

Aloitin heti tammikuussa Nuoren mielen ensiapu -koulutuksen, jossa keskitytään nimensä mukaisesti nuorten ja lasten mielenterveyteen. Lasten ja nuorten hyvinvointi on aina ollut minulle läheinen asia, varmaan osittain siksi, että olen itsekin 23-vuotiaana vielä melko nuori. Muistan elävästi joitain murrosiän fiiliksiä ja kasvukipuja, ja elän niitä aikoja uudestaan sukulaislasten kautta. Oma nuoruuteni oli kyllä turvallinen, mutta myös ajoittain melko raskas. Olin välillä aika sulkeutunut ja paljon omissa oloissani, enkä saanut aina sellaista tukea, mitä olisin tarvinnut. Tämän takia haluaisin pyrkiä itse olemaan sellainen nuori aikuinen, joka mahdollisuuksien mukaan auttaa ja tukee nuoria, ja on heidän asioistaan ja hyvinvoinnistaan ainakin kiinnostunut. Sellaisia ihmisiä ei ole koskaan liikaa.

Koin nuorten mielenterveyskoulutuksessa saman aitouden kuin edelliselläkin kerralla. Ihmiset jakoivat avoimesti omia tarinoitaan ja kokemuksiaan, ja niiden herättämät tunteet jäivät elävästi mieleeni. Oli uskomatonta nähdä, miten monet muutkin jakavat samoja ajatuksia, arvoja ja huolia kuin minä. Maailmasta löytyy muitakin, joille ovat samanlaiset asiat tärkeitä kuin minulle. Tuntui melkein kuin olisin ollut ryhmäterapiasessiossa, enkä mielenterveyden ammattilaisille ja siitä kiinnostuneille tarkoitetussa koulutuksessa.

Nuorten mielenterveys

Käsittelimme kurssilla lasten ja nuorten elämää ja siihen liittyviä haasteita. Puhuimme siitä, kuinka sosiaalinen media vaikuttaa yhä nuorempien lasten elämään, sosiaalisuuteen, unensaantiin ja terveyteen. Pysähdyimme myös hetkeksi kaikki muistelemaan omaa lapsuuttamme ja nuoruuttamme, ja koska jokaisen osanottajan lapsuus ja nuoruus sijoittui hieman eri aikakaudelle, oli mielenkiintoista vertailla kokemuksia ja huomata yhteiskunnan nopea muuttuminen. Samaistumista nuorten tilanteeseen auttaa se, että samaistuu myös omaan sisäiseen lapseen ja nuoreen. Itsemyötätunto ei ole mitään sanahelinää. Muita ei voi auttaa eikä ymmärtää, jos ei ole valmis ensin ymmärtämään ja auttamaan itseään.

Mielenterveyden ensiapukoulutus antaa valmiuksia erityisesti oireiden ja häiriöiden tunnistamiseen ja niiden puheeksi ottamiseen nuorten kanssa. Teimme käytännön pariharjoituksia, joissa toinen eläytyi nuoren rooliin ja toisen tehtäväksi jäi ottaa tietynlainen käytös tai oirehdinta puheeksi. Varsinkin nuorten kohdalla oikeanlainen sanojen asettelu voi olla yllättävänkin haastavaa. Itse huomasin, että jossain kohtaa omat sanat vain loppuivat, enkä keksinyt enää mitään sanottavaa. Myöhemmin parini tuli kertomaan, että hänestä tuntui itse asiassa todella hyvältä se, että olin vain hänen vierellään hiljaa ja läsnä. Tämä harjoitus osoitti meille, että kuka tahansa kyllä osaa auttaa ja kuunnella, eikä siihen välttämättä aina tarvita edes sanoja.

Uskon, että jokainen voi antaa oman panoksensa nuorten ja lasten ja ylipäätään muiden ihmisten auttamiseen. Jokaisella on omat kokemuksensa, tietotaitonsa, persoonalliset vahvuutensa ja kiinnostuksen kohteensa käytettävissään. Joku osaa kirjoittaa, joku osaa valokuvata, joku osaa valmentaa ja joku osaa esiintyä. Joku on kiinnostunut politiikasta ja vaikuttamisesta, joku toinen opettamisesta ja tiedon lisäämisestä. Oli väylä auttamiseen ja paremman tulevaisuuden rakentamiseen sitten mikä hyvänsä, tärkeintä on huomata se, että jokainen voi tehdä jonkun verran jotain. Auttamisesta tulee myös itselle hyvä mieli. Nuorten mielenterveyden ensiapu -koulutus on minun kokemukseni mukaan hyvä ja käytännönläheinen alku näiden keinojen ja väylien miettimiselle.

Eve-Linda

Kirjoittaja on Yeesin vapaaehtoinen, joka käynnistelee myös omaa blogia.