Yeesi edistää nuorten mielenterveyttä nuorten omia voimavaroja vahvistamalla.

Lue lisää meistä.

Jääkarhu seisoo jäävuorella

Mitä lahjaksi jääkarhulle?

Yeesin vuoden 2018 joulukortissa jääkarhu esitti kysymyksen: ”Mitä haluaisit antaa lahjaksi jääkarhulle?”. Kysymyksen avulla pyrittiin herättelemään ajatuksia ilmastonmuutoksesta ja suloinen jääkarhu saikin ihania vastauksia, joissa haluttiin antaa ämpärillinen silliä, pusuja, halauksia, siunausta tulevaan vuoteen, mutta ennen kaikkea globaaleja toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Monet toivoivat jääkarhulle jäätikköä, joka ei sula tai sitä, ettei tarvitsisi pelätä oman ympäristön tuhoutumista. Vastaukset olivat toiveikkaita, inspiroivia ja saivat pohtimaan tarkemmin sitä, miten ilmastonmuutosta voisi hillitä omien arkisten valintojen kautta.

Tiedosta tekoihin

Monet tietävät miten omilla valinnoilla voi olla osana kestävää kehitystä ja ilmastonmuutoksen torjumista, mutta käytännön toteutus saattaa silti tuottaa haasteita. Esimerkiksi pienessä tilassa on helpompaa pitää kahta kierrätysastiaa, kuin viittä, ymmärrän. Nyt kun olemme enemmän tietoisia siitä, mikä ilmastonmuutoksen aiheuttaa ja miten voimme sitä hillitä, voimme miettiä mikä estää meitä toimimasta tämän maapallon puolesta. Ovatko esteenä esimerkiksi pinttyneet vanhat tavat, joista eroon pääseminen on vaikeaa, tai ovatko ekologiset tuotteet kenties liian kalliita lompakolle? Mitkä ovat niitä tekijöitä, jotka estävät meitä toimimasta, vaikka meillä on tietoa ja taitoa?

Omalla kohdallani liharuokien vähentäminen on tuonut eniten haasteita. Tiedän, että lihan syöminen on epäekologista, mutta silti syön jonkin verran lihaa. Tekeekö se minusta välinpitämättömän? Joku voisi ajatella, että tekee, mutta olen valinnut itselleni sopivampia tapoja olla osana ilmastonmuutoksen torjumista. Mainitsemisen arvoisia tapoja ovat lajittelu (kierrätämme kotona lähes kaiken), joukkoliikenteen käyttäminen, luomutuotteiden suosiminen ja lahjoittaminen luonnonsuojelujärjestölle kuukausittain. Myönnän, että olen monessa asiassa vielä jäljessä, mutta omien tapojen muuttaminen vie aikaa. Pääasia on, että yrittää ja on tietoinen omien valintojensa seurauksista.

Pienistä puroista kasvaa suuri meri

Jos elämänmuutosten tekeminen ilmastoystävällisemmäksi tuottaa haasteita, suosittelen pieniä muutoksia ja niin sanotusti ”valitsemaan taistelusi”. Ole armollinen itsellesi tässäkin asiassa. Aloita esimerkiksi siitä, että pidät yhden kasvisruokapäivän viikossa tai jätät jonkun heräteostoksen kauppaan. Voisitko esimerkiksi vaihtaa muovipussin kangaskassiin kauppareissulla? Pienetkin teot ovat merkityksellisiä ja ohjaavat oikeaan suuntaan. Voisiko vuosi 2019 olla se vuosi, jolloin viisaat ajatuksesi siirtyvät käytännön tekoihin? Oma ilmastoystävällinen uudenvuoden lupaukseni voisi olla se, että ostan vaatteita vain silloin kun oikeasti tarvitsen ja panostan enemmän vaatteiden laatuun kuin määrään. Haluan antaa jääkarhulle tulevaisuuden ja ryhtyä toimimaan sen mukaisesti teko kerrallaan.

Terveisin,

Yeesin Enni

 

Blogin kuva: Roope Lipsanen