Yeesi edistää nuorten mielenterveyttä nuorten omia voimavaroja vahvistamalla.

Lue lisää meistä.

Mies märkäpuvussa syöksyy kohtia isoa aallokkoa

Mokasin, hurraa!

Ilona 4.10.2017

Nouse lavalle ja kerro noloin koulu- tai työmokasi kaikille. Kuulostaako hyvältä? Ei minustakaan kuulostanut. Sitten tuli Mokastage.

Mokastage on viime syksynä alkunsa saanut tilaisuus, jossa kaikki halukkaat voivat nousta (kuvitteelliselle tai konkreettiselle) lavalle ja kertoa jostain möhläyksestään. Kertomisesta saa palkaksi aplodit, innostuneita hurraahuutoja ja parhaassa tapauksessa myös keventyneen mielen.

Mokastage luo yhteisöllisyyttä

Ajatus Mokastagesta alkoi itää, kun ideoimme työpaikalla uusia tapoja lisätä yhteisöllisyyttä. Ideointiharjoituksen tiimellyksessä pohdimme sitä, miten uusien juttujen ehdottaminen ja kokeileminen vaativat rohkeutta – ja menevät välillä täysin metsään. Kaikilla tuli mieleen tilanteita, joissa oma toiminta ei ole mennyt ihan putkeen ja menestyksen sijaan lopputulos on muistuttanut pannukakkua. Siitähän se ajatus sitten lähti. Mitä jos kokoontuisimme kertomaan toisillemme niistä kerroista, kun tuli tehtyä virhe?

Ensimmäinen Mokastage järjestettiin viime syksynä. Pienen selvittelyn jälkeen opin, että Suomessa vietetään Kansallista epäonnistumisen päivää aina 13.10. Sattumalta viime vuonna tuo päivä oli perjantai. Mikä olisikaan sen parempi päivä järjestää Mokastage, kuin perjantai 13. päivä! Printtasin muutaman mainoslappusen työpaikan käytäville ja, uskokaa tai älkää, unohdin kirjoittaa niihin tilaisuuden kellonajan. Tulipa kerrottavaa Mokastageen.

Ensimmäinen stage jännitti kauheasti. Mitä jos kukaan ei tule paikalle? Mitä jos olen unohtanut ottaa huomioon jotain olennaista? Tai jos olenkin ainoa, jolla on moka kerrottavana, tai jos oma mokani onkin paljon pahempi kuin muiden.  Huoleni oli turha, kuten etukäteishuolet usein ovat. Ihmiset jakoivat hauskoja, liikuttavia ja kirpaisevia kämmejä niin kauan, että jossain vaiheessa oli pakko alkaa jo suitsia tilaisuutta. Nauroimme ja aplodeerasimme jokaisen jaetun mokan jälkeen hyvässä hengessä.

Pistä oma Mokastage pystyyn!

Koska tilaisuus oli niin vapauttava, päätimme töissä, että järjestäisimme Mokastagen aina, kun 13. päivä sattuu olemaan perjantai. Tänä syksynä työpaikallamme järjestetään kolmas Mokastage. Järjestä sinäkin oma stagesi! Ainoat säännöt ovat nämä:

1. Stagella saa kertoa vain omia mokia, ei koskaan toisten
2. Kaikkia mokia pitää juhlia eli kenenkään kömmähdystä ei saa kauhistella tai morkata
3.  Jokaisen mokan jälkeen annetaan aplodit
Mokia pitää juhlia. Moka kertoo siitä, että on yrittänyt jotain. Jos ei tee mitään, ei voi mokatakaan. Jos taas tekee mitä hyvänsä, no, aina on mahdollisuus möhliä.

Mokailemisiin!
Ilona Sammaljärvi, Allianssi ry:n koordinaattori ja yrittämisen ja erehtymisen puoliammattilainen

Ps. Käytä hashtagia #mokastage, jos haluat, että pääsen kurkistamaan teidän stagenne tunnelmaan.