Yeesi edistää nuorten mielenterveyttä nuorten omia voimavaroja vahvistamalla.

Lue lisää meistä.

läsnäolo

Ollaan tässä ja nyt

Johanna 13.7.2017

Tässä ja nyt tapahtuva läsnäolo voi kuulostaa tosi helpolta. Tai ehkä sana ei edes herätä suurempia fiiliksiä, vaan tuntuu yhtä automaattisesti tapahtuvalta asialta kuin vaikkapa hengittäminen. Silti aito läsnäolo voi olla haastavaa. Kuinka usein me keskitytään 100-prosenttisesti tapahtuvaan hetkeen tai toiseen ihmiseen? Ollaanko me tietoisia siitä, millainen olo mielessä ja kehossa on? Itse joudun myöntämään, että näin on harvemmin kuin pitäisi - joko mieli vaeltaa menneessä ja tulevassa tai sitten esimerkiksi puhelin vie osan huomiosta.

Kun me tavataan ystäviä tai ollaan yhdessä perheen kanssa, niin aika usein puhelin eksyy käteen. Halutaan olla läsnä niin reaalimaailmassa kuin sosiaalisen median tapahtumissakin. Näpytellään Whatsapp-viestiä kaveriryhmään, samalla kun ollaan kahvilassa ystävän kanssa. Tai festareilla ollessa katsotaan keikkaa kameran kautta, kuvaten klippejä Snapchatiin. Mitä jos pistettäisiinkin puhelin pois kavereita tavattaessa ja otettaisiin elämykset vastaan omien aistien kautta? Jospa haastettais itsemme kokeilemaan tätä ainakin välillä.

Puhelimet, kamerat ja sosiaalinen media itsessään ovat aivan mahtavia juttuja monessa tilanteessa ja niillä on tärkeä rooli meidän arjessa. Voi olla helposti yhteydessä ystäviin, tallentaa muistoja ja jakaa kokemuksia. Välillä voisi kuitenkin olla hyvä pistää kaikki sivuun ja tarkastella omaa oloa, ympäristöä ja muita ihmisiä täydellä huomiolla. Itse huomaan tämän erityisesti luonnossa ollessa. Nautin eniten, kun keskityn ihan täysillä metsän tuoksuihin, lintujen lauluun ja hiekkatien rahinaan tennareiden alla. Omiin aistimuksiin keskittyminen rentouttaa ja puhdistaa mieltä - ei ole kiire mihinkään ja voi keskittyä fiilistelemään.

Samoin on vaikkapa kavereiden kanssa puuhastellessa. Kun keskittyy ihmisiin ja tekemiseen kunnolla, siitä saa paljon enemmän irti. Keskustelu vaatii sitä, että kuunnellaan aidosti toista ja ollaan juuri siinä hetkessä kiinni - jaetaan ja koetaan juttuja yhdessä. Me halutaan läsnäoloa ja huomiota meidän läheisiltä, joten annetaan heillekin sitä roppakaupalla.

Nautitaan kesän lämmöstä, kukoistavasta luonnosta, ystävistä ja arjen pienistä hetkistä olemalla läsnä just siinä ja sitä hetkeä varten, vai mitä sanotte? Se on myös ihan OK, jos puhelin eksyy käteen itsellä tai muilla - mikä milloinkin hyvältä tuntuu. Ei ole yhtä oikeaa tapaa - tärkeintä on tiedostaa itselle sopiva tapa toimia ja elää arkea, jossa itsellä ja läheisillä on hyvä olla.

Tässä vielä kyytipojaksi Rhett & Linkin hauska Get Off the Phone -video: