25520948_1962936827366433_1532184352_o

Oman mielen joulurauha

Johanna 20.12.2017

Millainen joulu tekisi hyvää sun mielenterveydelle? Mitkä - ihan ne pienetkin jutut - ovat tehneet onnelliseksi viime jouluina? Entä mitkä ovat aiheuttaneet liikaa kiirettä tai stressiä? Näitä on tullut pohdittua paljon lähiaikoina.

Aluksi täytyi myöntää, etten oikein osannut vastata kysymyksiin. Juhlapyhiä on jostain syystä tullut suoritettua tietyllä kaavalla, jolloin niistä nauttiminen ja varsinkin rentoutuminen on jäänyt toissijaiseksi. Joulun vietossa näkyi ns. pakko: pitää olla siistiä, pitää hoitaa kyläilyrumba, hankittujen lahjojen pitää olla justiinsa ja pitää olla tietyt ruuat, traditiot jne. Tajusin, etten enää tiedä, miksi näin pitää olla. Muutos oli siis paikallaan.

Päätin karsia pois kaikki sellaiset asiat, jotka aiheuttivat jo etukäteen paineita ja nyt olenkin koko jouluaaton ja -päivän kotona. Vedetään ugly christmas sweaterit poikaystävän kanssa päälle ja tehdään hyvän mielen juttuja, kuten vaihdetaan pienet lahjat ja herkutellaan yhdessä. Katsotaan jokin joululeffa kuumaa kaakaota hörppien ja käydään kävelyillä, jos lumiset maisemat kutsuvat. Siinäpä se! Mitään ei ole pakko tehdä, eikä suoriteta itsellemme tai muille. Mennään hyvinvointi edellä ja se sopii just nyt paremmin kuin hyvin.

Vaikkei näin minimalistinen joulun juhlistaminen olisikaan se oma juttu, niin voi hetkeksi pysähtyä miettimään tulevien juhlapäivien suunnitelmia. Onko siellä jotain, joka stressaa tai aiheuttaa paineita? Ja jos on, pystyisikö siitä luopumaan tai tehdä muutoksia? Entä mitkä ylipäätänsä ovat sulle tärkeitä arvoja joulunvietossa? Itselle tärkeimmät lähtökohdat tulevan joulun suunnittelulle olivat lepo, poikaystävän seura, hyvä mieli ja pienimuotoinen hemmottel

Pidetään huoli siitä, että joulun viettäminen antaisi voimavaroja. Että voitaisiin nauttia ja rentoutua, ladata akkuja ja muistella kaikkia kivoja hetkiä jälkikäteen. Eikä haittaa, vaikka suunnitelmat eivät menisi täydellisesti: voidaan antaa kämpän olla vähän sekaisin, eikä tarvitse lähteä kauppaan viime hetken paniikissa - se paras joulufiilis tulee ihan muista jutuista. Annetaan siis joulurauha muiden lisäksi itsellemme

Hyvää joulua, rakkaat Yeesin seuraajat - kattilat täynnä hyvää mieltä, eiks je!