Australia 2

Spread your wings and you will FLY!

Kokemuksia Work and holiday –vuodesta Australiassa

Sonja 26.2.2018

Mahan pohjassa kutkuttavia perhosia, pala kurkussa äidin ja isän viimeisten halausten jäljiltä, lentokentällä viimeinen kuulutus lennolle Melbourneen. Näin muistan matkani Australiaan alkaneen syksyllä 2016. Olin haaveillut matkustamisesta kengurujen, kiharatukkaisten surffipoikien ja loppumattomien rantojen maahan jo lukioikäisestä saakka. Peruskoulun jälkeen vuodet Suomessa hurahtivat opintojen ja töiden parissa, kunnes lopulta löysin itseni vuoden pimeimpänä ja sateisimpana päivänä etsimässä internetistä lisätietoja Australian Work & holiday –viisumista. Olen aina rakastanut aurinkoa, rantoja ja ikuista kesää, ja lomamatkoilta Suomeen palatessani pohtinut voisiko arkea elää vastaavassa ympäristössä. Vuosien varrella reissatessani olin ihastunut lainelautailuun, tutustunut mukaviin australialaisiin, ja päässyt aistimaan heidän rentoa elämänasennettaan. Tein päätöksen, irtisanouduin töistäni, alivuokrasin asuntoni Helsingissä ja löysin itseni lentokentältä yhdensuuntaisen lipun kanssa. Matkani Australiaan oli alkamassa, mutta ennen kaikkea pitkäaikainen unelmani toteutumassa!

Work and holiday on varsin suosittu tapa viettää vuosi Australiassa töiden ja lomailun parissa. Tietoa viisumista, maan kulttuurista ja töiden hakemisesta löytää vaivatta internetin eri sivustoilta. Lisäksi luin paljon blogi-tekstejä, seurasin eri Facebook-ryhmiä, sekä sain vinkkejä ystäviltäni heidän Work & Holiday –kokemuksistaan. Australia on turvallinen, englanninkielinen (!!), helppo maa matkustaa, jossa reissuseuraa ja paikallisia ystäviä löytää aivan varmasti. Maassa on totuttu miljooniin work and holiday -nuoriin, joten töitä, apua ja neuvoja on helppo saada paikassa kuin paikassa. Vuoden viisumi haetaan suoraan internetin kautta muutaman sadan euron maksulla. Mukaan tarvitset passin, jonkin verran säästöjä alkumetrejä varten, mutta ennen kaikkea avoimen ja rohkean mielen, kiinnostuksen tutustua uuteen kulttuuriin ja ihmisiin.

Tätä tekstiä kirjoitan 13 kuukautta myöhemmin Byron Bayssa, Australian itä-rannikolla. Vuosi on pitänyt sisällään matkatoimistotöitä Melbournessa, teltta- ja surffiretkiä Melbourne – Brisbane akselilla, kuntosalitöitä Gold Coastilla, kolmen kuukauden asumisen joogaretriittikeskuksessa, lukemattomia uusia ystäviä ja ikimuistoisia elämyksiä. Hetkeäkään en vaihtaisi pois. Australia on ehdottomasti vienyt sydämeni ja pohdin parhaillaan kovasti mahdollisuutta jäädä vielä opiskelemaan toiseksi vuodeksi maahan. Reissuun lähtöä suosittelen ehdottomasti kaikille, jotka haluavat koittaa omia siipiään ja elää arkea ikuisen kesän maassa.

Sonja

Hyödyllisinä linkkejä:

Working holiday Australiassa - Kilroy

Working Holiday vinkkejä - Rantapallo