läsnäolo

Pokemon Go vaikuttaa myös mielenterveyteen

Julkaistu Helsingin Sanomissa 21.7.2106

Muistan lapsuudesta, kuinka lauantaiaamuna piti olla hereillä klo 9, koska silloin alkoi Pokemon televisiosta. Vuonna 2016 huomaan jälleen herääväni aikaisin aamulla Pokemonin takia.

Pokemon Go-peli on rantautunut Suomen katukuvaan viime viikon aikana. Peli on saanut paljon huomiota osakseen eikä syyttä. Peli on saanut monet nuoret ja hieman vanhemmatkin liikkumaan ulkona ja tutustumaan lähiseutuunsa ja uusiin ihmisiin. Peli tuo jokaisen Pokemonit takapihalle ja antaa yhden lisäsyyn mennä ulos.

Liikkuminen vaikuttaa tutkitusti ihmisen fyysiseen terveyteen mutta myös mielenterveyteen. Liikunnan avulla voidaan hallita stressiä, parantaa unen laatua ja helpottaa nukahtamista. Haastavissa elämäntilanteissa liikunta auttaa vähentämällä ahdistusta ja jännitystiloja. Sosiaalisessa mediassa on kiertänyt erilaisia päivityksiä, joissa ihmiset kertovat saaneensa syyn mennä ulos masennuksesta tai ahdistuksesta huolimatta. Uskon, että Pokemonien lisääminen ympäristöön on tuonut monille positiivisia liikuntakokemuksia. Pelistä saa myös onnistumisen kokemuksia, jotka ruokkivat itsetuntoa. Harvinaisen Pokemonin nappaaminen tuottaa mielihyvää.

Peliä pelaavia ei ole kovin vaikea tunnistaa katukuvasta, joten tuntemattomat ihmiset ovat saaneet yhteisen keskustelunaiheen. Eräs äiti kirjoitti, kuinka hänen autismista kärsivä poikansa oli rientänyt ulos ja jutellut uusien ihmisten kanssa pelin sisällöistä. Peli voi rohkaista sosiaalisiin tilanteisiin ja kehittää vuorovaikutustaitoja. Ilmiö vahvistaa myös osallisuutta, koska jokainen kadulla pelaava kuuluu samaan pelaajien yhteisöön.

Peli ei kuitenkaan ole pelkkää hyvää ja kaunista, vaan myös tuote, joka tuottaa kehittäjälleen voittoa. On ollut paljon uutisia haitoista, joita sovellus on tuottanut yksilöille. Jokainen tarvitsee kykyä tunnistaa omaa hyvinvointia lisäävät ja heikentävät asiat. Omat rajat asettamalla ja peliä ymmärtämällä sovellus voi tuottaa paljon hyötyjä yksilön ja yhteiskunnan hyvinvoinnille.

Pokemon-jahdin keskellä on hyvä muistaa syödä, nukkua ja pitää yhteyttä myös niihin ystäviin, jotka eivät Pokemoneista niin välitäkkään.

Heikki Luoto

Nuorten mielenterveysseura - Yeesi ry