Yeesi edistää nuorten mielenterveyttä nuorten omia voimavaroja vahvistamalla.

Lue lisää meistä.

Opiskelijat Yeesi-pisteellä

Valkeakoskella lumouduttiin Yeesistä

Kati Joki 16.5.2017

Elämä koostuu pienistä kohtaamisista ja yksi sellainen tapahtui syksyllä 2014, kun pääsin Yeesi ryn toimitiloihin Pilvin ja Emmin vieraaksi. Kohtaaminen sisälsi paljon naurua, puheensorinaa hyvinvoinnista, nuorten naisten vahvaa tsemppimieltä. He todella olivat sitä mistä puhuivat, hyvinvoinnin asialla.

Olin hyvin vaikuttunut kohtaamisesta ja koska itse toimin Valkeakosken ammatti- ja aikuisopistossa erityisohjaajana, jonka toimenkuvaan kuuluu yhteisöllisen toiminnan ideointi ja oppilaitosviihtyvyyden lisääminen päätin ryhtyä tuumasta toimeen; VAAOn tulisi saada oma Yeesi-piste. Olin itse työskennellyt pitkään mielenterveys- ja päihdetyön parissa ja siksikin vakuutuin Yeesin toiminnasta toisella asteella.

Miten Yeesi-piste sai alkunsa VAAOssa?

Syyskuussa 2014 VAAOon perustettiin Jeesi-piste , jonka tarkoituksena on edistää opiskelijoiden hyvinvointia ja oppilaitosviihtyvyyttä. VAAOn Yeesi-piste kirjoitettiin Jiillä, sillä opiskelijoiden mielestä Jeesi Y:llä ei sopinut Valkeakoskelle. Toimintaan saatiin projektin kautta hiukan toimintarahaa ja kalustaminen ideoitiin yhdessä opiskelijoiden kanssa. VAAOn Jeesi-piste muuttui kuitenkin nimeltään Navi-pisteeksi juurikin rahoituksesta johtuen. Toiminta-ajatus on kuitenkin sama!

Peruslähtökohdiltaan toiminnan toivotaan jalkautuvan esimerkiksi tutoreiden ja oppilaskunnan toiminnaksi vaikka sitä koordinoi erityisohjaaja hallinnollisista syistä. Navi-piste on tarkoitettu opiskelijoiden omaksi ”olohuoneeksi” johon voi tulla viettämään aikaa ja taukoja. Navi-piste sijaitsee päärakennuksen aulassa, johon on helppo tulla ja sen välittömässä läheisyydessä on VAAO cafe, josta voi ostaa kahvia ja välipalaa.

Navi-pisteessä on säkkituolit ja kuormalavoista tehdyt kalusteet. Värimaailma on VAAOn värityksen mukainen ; puna, musta, harmaa.

Pisteellä on ollut monenlaista toimintaa

Navi-pisteessä on vuosien aikana järjestetty paljon hyvinvointiin liittyviä tapahtumia ja tempauksia. Jouluna, pääsiäisenä, ystävänpäivä ja vappuna on perinteisesti Navi-pisteessä järjestetty suuret teemabileet. Näiden välissä on ollut pienempiä kahvikestejä ja kudontapiirejä. Opiskelijat ovat ideoineet tapahtumia ja keväästä 2016 toimintaa on pyörittänyt koulutuskuntayhtymän Etsivät nuorisotyöntekijät.

Opiskelijoita VAAOssa on 1100 ja heistä noin 10 prosenttia osallistuu aktiivisesti tapahtumiin. Nopeita piipahduksia tehdään paljon enemmän ja ilmainen kahvi maistuu sadoille opiskelijoille.

Tapahtumissa on ajatuksena välittää hyvää mieltä, tarjota pientä välipalaa ja kahvia, nostaa esiin hyvinvointiin liittyviä asioita ja puhua rennosti vaikeistakin asioista.

Tein nopean gallupin käytävälle ja kävin kysymässä neljältä opiskelijalta kommenttia Navi-pisteestä. Sain kuulla, että Navi-piste on ihan parasta! Sinne on mukava lösähtää tauolla ja siellä on kiva zillata. Navi-piste on paras mahdollinen taukopiste ja kehitysehdotuksia oli vaikea keksiä, mutta lopulta se löytyi: Radio! Siellä on kiva kuunnella yhdessä radiota ilman, että kaikki sählää aux-piuhojen kanssa.

Onnistumisia ja osallistumista, niitä löytyy VAAOn Navi-pisteestä.

Valkeakosken ammattiopistossa lumouduttiin Yeesiin, tehtiin siitä oman näköinen ja kokoinen ja se on meille just täydellinen! (kunhan saadaan vielä se radio).

 

Kati Joki

Kirjoittaja on Valkeakosken ammattiopiston erityisohjaaja , Navi-pistekoordinaattori, innostaja ja innostuja.