Yeesi edistää nuorten mielenterveyttä nuorten omia voimavaroja vahvistamalla.

Lue lisää meistä.

_12

Volat kaakkoon ja fiilikset kattoon

Pekka 25.4.2017

On monia asioita, joista saa energiaa ja voimia uuteen päivään tai koitokseen. Tänä päivänä on nostettu yhä enemmän esille musiikkia ja sen tuomia positiivisia vaikutuksia muun muassa mielenterveyteen. Mediassa ja somessa on puhuttu voimabiiseistä, ja Mielenterveyden keskusliitolla on parhaillaan käynnissä henkisen hyvinvoinnin viikko, jossa teemana on Hyvää mieltä musiikista. Mikä sitten on voimabiisi?

Voimabiisi on kappale, joka auttaa sinua vaikeina aikoina, luo toivoa tulevaisuuteen, tuo sinulle itsevarmuutta, piristää sinua tai jonka sanat ovat kuin sinun elämästäsi. Sen voimalla asenteesi sinuun itseesi, johonkin toiseen henkilöön tai elämäntilanteeseen muuttuu positiivisempaan suuntaan!

Rockia, räppiä tai jotain ihan muuta

Musiikin merkityksellisyys liittyy olennaisesti sen kykyyn herättää ja ylläpitää tunteita. Musiikin on huomattu olevan erittäin tehokas mielialan parantaja ja sen avulla voidaan purkaa pahaa oloa, pitää hyvää mieltä yllä tai käydä erilaisia tunnekokemuksia läpi. Musiikin kuuntelulla on todettu olevan terapeuttisia vaikutuksia ja se lisää kykyämme rentoutua, irrottautua arjesta ja auttaa pääsemään paremmin kosketuksiin tunteittemme kanssa. Väkevimmin meitä ravistelee sellainen musiikki, josta eniten pidämme – olipa se sitten klassista, rockia, räppiä tai jotain ihan muuta.

 .          

Yeesin tupareissa ja Korson Hyvän mielen kahvilassa Yeesiläiset keräsivät osallistujien voimakappaleita. Idea sai alkunsa Stadin ammattiopiston opinto-ohjaajien ideasta pitää Voimadisco oppilaitoksen hyvinvointipäivässä.

Aloinkin pohtimaan, mikä on voimabiisini ja kuinka kuuntelemani musiikki kenties vaikuttaa olooni ja ajatuksiini. Kuuntelemaani musiikkia ei ehkä rinnasteta positiivisuuteen, mutta koen, että musiikki on kuitenkin toiminut henkireikänä monina vaikeina hetkinä ja nostanut mielialaani. Minulle onkin muodostunut ns. vakiobiisejä eri mielentiloihin ja tunteisiin, joiden kautta puran tuntemuksia pistämällä niitä sanojen muotoon. Kuuntelen kyllä iloistakin musiikkia, mutta kuten elämässä on tunteita, on soittolistassakin kappaleita laidasta laitaan.

Mitä tunteita musiikki herättää sinussa

Eräs Jyväskylän yliopiston tekemä tutkimus osoitti ahdistuneisuutta ja neuroottisuutta esiintyvän muita enemmän niillä henkilöillä, jotka käsittelivät negatiivisia tunteitaan kuuntelemalla surullista tai aggressiivista musiikkia. Tulosta selitetään sillä, että tällainen musiikin kuuntelu saa aikaan tunteen negatiivisten tunteiden ilmaisusta, muttei välttämättä kohenna mielialaa. Henkilöillä saattaa jäädä pyörimään päälle negatiiviset ajatukset ja tunteet ilman, että oikeasti saa käsiteltyä niitä. Tulee kuitenkin muistaa, että negatiivisten asioiden käsittely surullisella tai aggressiivisella musiikilla ei suoraan lisää ahdistuneisuutta tai neuroottisuutta. Olennaista on tiedostaa, että musiikkikin on yksi osatekijä mielen hyvinvoinnissa ja siihen voi itse vaikuttaa.

Epäterveellisten elämäntapojen tai elämäntilanteen muutosten vaikutukset mielenterveydelle tuntuvat olevan helpommin ymmärrettävissä, kuin musiikin. Emme sisäistä tai yksinkertaisesti välitä, että musiikki voi myös laskea mielialaamme ja kappale valinnoilla voimme vaikuttaa hyvinvointiimme.  On hyvä pysähtyä pohtimaan, millaisia tunteita ja ajatuksia kuuntelemani kappaleet herättävät minussa. Saavatko ne minut hymyilemään vai itkemään. Onko oloni parempi nyt, kuin äsken?

Haastankin kaikki pohtimaan, mi­ten omaa mielen­ter­veyttä voi­si edistää mu­siikin kuun­telun avulla. Motivoituneimmat mielenterveytensä edistäjät voivat postata oman voimabiisinsä muiden iloksi tai tehdä itselleen kokonaisen voimabiisi-soittolistan. Biisit voivat olla ihan mitä tahansa, kunhan ne saavat SINUT hyvälle tuulelle! Voit myös kuunnella Yeesin kokoaman soittolistan tupareista ja Hyvän mielen kahvilasta kerätyistä voimabiiseistä.

Hyvää ja aurinkoista kevättä toivottaa,

Yeesin Pekka

Survivor – Eye of the tiger