Brysseli1

Yeesin Liisa ja Iiris Brysselissä 

Liisa & Iiris 14.11.2017

Elokuussa huomaisimme Yeesin sivuilla ilmoituksen, jossa haettiin vapaaehtoisia osallistumaan sekä pitämään Yeesin työpajaa Pathways to Rights -konferenssissa Brysselissä 30.-31.10. Ensimmäisenä jännitti hakea mukaan, tuntui jotenkin suurelta ja kutkuttavalta lähteä ulkomaille asti lähteä viemään Yeesin sanomaa. Rohkeus kuitenkin kannatti ja kohta olimme jännittämässä jo ainutkertaisen reissun lähestymistä!

Tapasimme toisemme ensi kertaa Yeesin vapaaehtoistyön ensimmäisessä kehittämistiimin kokouksessa, jossa ehdimme hieman tutustua toisiimme. Toisen kerran pidimme vielä Skype -puhelun, jossa keskustelimme, toimme ajatuksia yhteen ja suunnittelimme tulevaa työpajaa. Viestittelyä lukuun ottamatta, näimme seuraavan kerran vasta lentokentällä maanantaiaamuna, jossa oltiinkin jo ihan täpinöissä alkavasta reissusta! Lentäminen taisi hetken aikaa olla suurin jännityksen kohteemme, mutta lentojen sujuessa tasaisesti pystyimme suunnata ajatukset hyvillä mielin Brysselin konferenssiin.

Brysselin lentokentän ja lyhyen junamatkan jälkeen meidät ensimmäisenä pysäytti Brysselin katukuvan kontrastit. Näimme paljon hyvin korkeita, koristeltuja ja näyttäviä rakennuksia - vieressä saattoi olla kodittomien asuinaluetta tai erittäin huonokuntoisia, romahtamaisillaan olevia rakennuksia. Vaikka meillä Suomessa ei nähdä korkeita pilvenpiirtäjiä, niin useat vanhatkin rakennukset ovat käytössä ja kohtuullisen hyväkuntoisia. Kuntoa ylläpidetään, vaikka kyseessä olisi hieman vaatimattomampi rakennus.

Maanantaipäivänä ehdimme tehdä Brysselissä pientä kävelykierrosta. Nurmikko oli vielä hassun vihreää, kun Suomessa sateli ensimmäisen kerran jo runsaammin lunta. Lämpöasteitakin Brysselissä oli 12 astetta, joten paksulla villatakilla pärjäsi hyvin päiväsaikaan. Kävimme sight seeing -kävelykierroksemme aikana muun muassa EU-alueen vieressä olevassa Cinquantenairen puistossa, jossa näimme paljon kirkkaan vihreitä ison undulaatin kaltaisia kaijoja (lintuja) ja upeita, vanhanaikaisia rakennuksia.

Maanantai-iltana tapasimme muut seminaariin osallistuvat tahot elokuvaillassa, jossa näytettiin espanjankielinen elokuva ‘Yes, we fuck!’. Elokuva kertoi espanjalaisten vähemmistöjen seksuaalisista oikeuksista, ja herätti ajatuksia ja keskustelua tilaisuudessa. Illan aikana tutustuimme myös uusiin, ihaniin ihmisiin. Oli mukava saada tunnistettavia kasvoja tiistain työpaja-työskentelyä ajatellen.

Tiistaina pidimme Yeesin työpajan noin 18 henkilölle. Jännitystä meillä vetäjillä oli kyllä aluksi ilmassa, mutta työpajaan tulleet ihmiset olivat niin positiivisina kuuntelemassa ja osallistumassa, että työpajan veto rullasi kyllä hyvin sujuvasti eteenpäin. Työpajan aikana saimme huomata, kuinka kiinnostuneita Yeesistä ja sen toiminnasta oltiin. Saimme myös herätellä omia kielenkantojamme, kun kerroimme kokemuksistamme Yeesin vapaaehtoisina ja siitä, miksi haluamme jatkossakin olla mukana toiminnassa.

Kävimme päivän aikana myös muiden maiden pitämissä työpajoissa, joissa aiheita oli mm. seksuaalisista oikeuksista aina koulutukseen saakka ja keskeinen havainto niissä oli, kuinka keskeinen ja tärkeä voimavara vapaaehtoistyö onkaan eurooppalaisissa järjestöissä. Lisäksi työpajoissa korostui se, kuinka voimakkaita eroja terveys- ja sosiaalialan palvelujen saatavuudessa on eri maiden välillä.

Osallistuminen Pathways to Rights -konferenssiin oli meille vapaaehtoisina täysin uudenlainen ja näkökulmia avartava kokemus kansainvälisestä vapaaehtoisena toimimisesta! Suosittelemme vastaavanlaisia reissuja pidettäväksi myös jatkossa ja kannustamme kaikkia vapaaehtoisia hakemaan mukaan rohkeasti. Tarttukaa eteen tuleviin tilaisuuksiin avoimin mielin. Kiitos Annikalle huolenpidosta reissun aikana ja Yeesille mahtavan kokemuksen mahdollistamisesta!