Yeesi edistää nuorten mielenterveyttä nuorten omia voimavaroja vahvistamalla.

Lue lisää meistä.

yhdessä kuulumme

Yhdessä kuulumme

Jenna 21.7.2017

Hellurei!

Olin ma. 10.7 Suomen nuorisotyön valtakunnallisen palvelu- ja vaikuttajajärjestön Allianssin järkkäämässä Yhdessä kuulumme -keskustelutilaisuudessa. Tilaisuuteen osallistui n. 70 erilaisista taustoista olevaa nuorta. Itse olin tapahtumassa Yeesin kautta, mutta myös Suomen Ammattiin Opiskelevien Liiton – SAKKI ry :n kanssa. Tapahtumassa käsittelimme neljää erilaista, ajankohtaista ja ajatonta teemaa: Yhdenvertaisuus, VOTE @ 16 ,Tulevaisuuden koulutus ja Viihtyisä ympäristö .Keskusteluihin osallistui muutamia päättäjiä, mm. Silja Silvasti (kesk.), Kimmo Sasi (kok.) ja Fatim DIarra (vihr.).

Tervetuloa mun pieneen koosteeseen tapahtumasta… Let’s go!

Mä saavuin sunnuntaina Tampereelle klo: 16:30, ensimmäiseksi piti suunnata Tampereen rautatieasemalta Omena hotellille, jonne oli siis välimatkaa huimat 500m, mutta pientä suunnistamista oli tietenkin. Onneksi jo junassa bongasin yhden tutun sakkilaisen, niin ei tarvinnut murehtia yksin.

Omena-hotellilla (jossa siis yövyimme su-ma välisen yön), meitä oli vastassa Allianssin työntekijä Kirsi. Meille kaikille oltiin jaettu vähintään yksi huonetoveri. Aamulla klo: 9-10 aikaan meitä odotti Scandic City-hotellissa aamupala, jota nautimme ennen päivän aloitusta.

Aloitimme klo: 11.00 tilaisuuden. Ensimmäiseksi tietenkin Allianssi ja muut järjestöt, jotka olivat mukana tapahtuman luonnissa sekä kutsutut päättäjät esittäytyvät, (koko päivä oli muuten kaksikielinen).

Esittelyn jälkeen, meidät n. 70 osallistujaa jaettiin 4 hengen ryhmiin, tämän ryhmän kanssa kävimme vuorotellen kaikki neljä keskusteluteema läpi, jonka jälkeen jokainen valitsi kaksi keskustelua, joihin itse haluaa osallistua. Minä valitsin VOTE@16 ja viihtyisä ympäristö. Keskustelut kestivät 40min. Kerron pienesti mitä ajatuksia nämä valitsemani keskusteluteemat herättivät minussa.

VOTE@16

Tähän kyseiseen keskusteluun osallistui n. 20 nuorta ja 3 päättäjää. Puhuimme, että uuden opetussuunnitelman kautta, äänestysikärajan laskeminen olisi suotavaa, koska yhteiskuntaoppia alettaan opettamaan jo alakoulun aikana, kun aiemmin se on alkanut vasta yläkoulussa. Puhuimme, myös että pitäisikö ’’kokeilumielessä’’ laittaa kuntavaalien äänestysikäraja 16 vuoteen. Paljon keskustelua kyllä heräsi ja hyvin tasapuolista oli mielipiteet suuntaan ja toiseen.

Mielestäni olisi mahtava idea laittaa kuntavaalien äänestysikärajaksi 16 vuotta, koska kuntavaalien äänestysprosentti voisi nousta hyvin, kun nuorisovaltuustot ja koulut veisivät asiaa nuorille. Voisin myös vannoa, että kuntavaaleissa käydyt asiat ja mahdolliset muutokset vaikuttaisivat paljon konkreettisemmin nuorien kuntalaisten arkeen, kuin esim. seurakuntavaaleissa, jossa äänestysikäraja on jo 16 vuotta.

Pidin siitä, että päättäjät ja nuoret olivat yhtä aktiivisia ja, että päättäjät toivat esille hyvin, oman erilaisen kantansa ja ajatuksensa.

Viihtyisä ympäristö

Tähän keskusteluun osallistui muistaakseni 6 ihmistä, mutta keskustelu oli osallistujien välillä aktiivista. Keskustelun aihe oli mielestäni liian laaja, että löytäisimme ratkaisukeskeisiä ideoita, joita lähtisimme viemään eteenpäin. Tässä teemassa voidaan puhua mistä vain; kouluista, kaupungeista, julkisista tiloista tai sukupuolineutraaleista vessoista, joista siis puhuimmekin, mutta aiheesta riitti juttua eri kategorioista joten ratkaisukeskeisyys unohtui.

Mielestäni tämä teema oli aivan liian laaja 40 minuutiksi, teemaa olisi voinut eritellä. Tuntui, että se oli vain jonnin joutavaa keskustelua, joka ei johda mihinkään.

Päivän aikana oli myös kahvittelut, jossa keskustelu oli totta kai vapaamuotoisempaa.

Tilaisuus lopeteltiin yhteisesti, saimme myös videoterveisiä kahdelta päättäjältä jotka eivät päässeet tilaisuuteen.

Sulle, joka luet

Uskon, että me kaikki halutaan vaikuttaa ja saada ajatuksiamme esille, jotkut enemmän jotkut vähemmän. Noissa tilaisuuksissa, sulla on mahdollisuus tehdä se ja tavata ihmisiä jotka voi olla sun kanssa samoilla linjoilla, mutta myös tavata niitä jotka ovat ihan ääripäitä sun ajatusten kanssa, joka on ajoittain ihan virkistävää. Tollaset tilaisuudet ja tapahtumat antaa tosi paljon tulevaisuuteen. Voit ruokkia sosiaalista älykkyyttä ja sosiaalisia-taitoja, tai vahvistaa esiintymis- ja puhetaitoja.

Noihin tapahtumiin ei ole yleensä mitään erittelyä, että ketkä pääsee, joten mukaan vaan. Tulevaisuudessa ja nytkin noi mahdollisuudet ovat takuuvarmoja paikkoja, joissa ihmiset verkostoituvat keskenään. Yeesin kautta tarjoutuu jatkossakin tilaisuuksia päästä vaikuttamaan ja osallistumaan, kannattaa siis pysyä aktiivisesti mukana.