Yeesi edistää nuorten mielenterveyttä nuorten omia voimavaroja vahvistamalla.

Lue lisää meistä.

MOODI16 ‒ Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämispäivät

You Are Expert on Yourself - Nuoret mukaan kehittämiseen

Heikki 30.1.2017

Reilu viikko sitten kävimme vapaaehtoisemme kanssa vierailulla Norjassa. Vierailun aiheena oli Unga in i Norden -seminaari, johon meiltä pyydettiin mukaan nuorta osallistujaa.

Oli hienoa lähteä Tommin kanssa tutustumaan pohjoismaisiin tapoihin puhua mielenterveydestä. Iso kiitos seminaarin järjestäjille, että nuorilta aidosti kysyttiin näkemystä mielenterveydestä.

Visiitti oli monin tavoin opettavainen. Sain kielikylvyn pohjoismaisista kielistä. Tutustuin Skamiin ennen Hesarin juttua sarjasta. Erityisesti kuitenkin yksi lause jäi pyörimään päähäni. Islantilainen nuori kertoi, kuinka psykologi oli sanonut hänelle:

 

I might be expert on many fields, but you´re expert on yourself.

Lauseessa on jotain äärimmäisen tärkeää ja jotain sellaista, jota myös Yeesi tahtoo viedä eteenpäin. Usein mielenterveys nähdään teemana, johon ainoastaan asiantuntijat voivat kommentoida. Meillä jokaisella on kuitenkin mielenterveys, josta on pidettävä huolta. Jokainen meistä on oman mielensä asiantuntija.

Koko Yeesin toiminta on perustunut nuorilta nuorille -periaatteeseen, jossa nuoret itse ovat parhaita asiantuntijoita oman mielenterveytensä edistäjinä. Nuoret ovat parhaita sanoittamaan, mitkä asiat tuottavat heille onnea ja mitkä taas ahdistavat.

Periaatteen toteuttaminen tarkoittaa, että nuori pääsee itse puhumaan mielenterveydestä sanoilla, jotka tuntuvat itselle luonnollisilta ja merkityksellisiltä.

Nuoret pitäisikin ottaa vahvemmin mukaan keskusteluun, kun puhutaan nuorten mielenterveydestä. Nuoret pitäisi ottaa mukaan aina palvelujen kehittämisesta asti, jotta palvelu oikeasti palvelisi nuorten tarpeita.

Pystyn hyvin samaistumaan tuon mainitun psykologin sanoihin. Nuoret itse ovat todella parhaimpia asiantuntijoita siinä, miten juuri heidän mielenterveyttään voitaisiin edistää.