Yeesi edistää nuorten mielenterveyttä nuorten omia voimavaroja vahvistamalla.

Lue lisää meistä.

Villapaitaan pukeutunut nuori tyttö makaa maalla

Ystävysty itsesi kanssa

Minka 6.10.2017

Nopeat muutokset nuoruudessa haastavat käsityksen omasta itsestä. Kuka olen ja mitä haluan? Mielen myllertäessä itsearvostuskin on koetuksella. Uudet asiat voivat jännittää ja tehdä olon epävarmaksi. Eihän kukaan halua epäonnistua tai joutua nolatuksi ihmisten edessä.

Kaikki kuitenkin mokaavat joskus. Virhearvion tekeminen voi harmittaa, mutta armolliset ajatukset ovat ankaraa itsekritiikkiä kannattavampi ratkaisu. Itseään voi esimerkiksi lohduttaa, kuten kannustaisi, vaikka hyvää ystäväänsä.

Meissä kaikissa on hyviä ja huonoja puolia. Usein ominaisuudet ovat toistensa kääntöpuolia. Ihminen voi esimerkiksi olla tarkka ja huolellinen, mutta juuri siksi hidas saamaan asioita tapahtumaan. Erilaiset piirteemme ovat rikkautta ja hyödyksi erilaisissa asioissa. Kahta samanlaista ihmistä ei ole olemassa. Olemme kaikki yhtäläisen arvokkaita erityistapauksia.

Itsensä rakastaminen on merkittävä mielenterveyden voimavara. Omissa nahoissa viihtyminen on tärkeää, koska vietämme aikaa itsemme kanssa 24/7. Peilille siis saa ja kannattaa hymyillä ystävällisesti.

Arvostamalla itseään tulee huolehdittua hyvinvoinnistaan kokonaisvaltaisesti. Omasta jaksamisesta huolehtimista on esimerkiksi kieltäytyminen liiallisesta määrästä suoritettavia tehtäviä. Toisinaan kannattaa myös sanoa kyllä vaikkapa rentoutumiselle ja itsensä hemmottelulle.

Hyväksyessään itsensä sellaisena kuin on, on helpompi ymmärtää kanssaihmisiäkin. Meistä jokaisella on oma taustansa, joka vaikuttaa tapaamme toimia ja käsitellä asioita. Samoin meillä on vahvuutemme ja kehittämiskohteemme. Täydellisyyttä ei kannata vaatia itseltään eikä toisilta.

Usko itseensä saa uskaltamaan yrittää. Jos aina vain ajattelisi häviävänsä tai epäonnistuvansa pyrkimyksissään, ei tulisi kokeiltua mitään uutta eikä annettua paljon irti itsestään. Rohkeuden lisäksi vaatii hyvää itsetuntoa laittaa itsensä likoon.